Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stormen Julia slog mot Sverige

Det blir riktigt hårt väder i den nordligaste delen av landet, med orkanvindar i fjällen och stora mängder snö. Genrebild. Foto: ROBERT F. BUKATY / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Meteorologen uppmanar bilister i stormområdet att vara uppmärksamma på väderläget. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN
SMHI har klass 2-varningar utfärdade för norra Norrlands fjälltrakter och inland. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Stormen Julia slog till mot landets nordligaste delar under lördagen.

SMHI hade klass 2-varningar utfärdade för norra Norrlands fjälltrakter och inland. 

Orkanvindar och stora mänger snö har fått både meteorologer och myndigheter att gå ut med varningar.

Stormen, som fått namnet Julia, drog in över norra Sverige under lördagen. SMHI hade utfärdat klass 2-varningar för orkan i norra Lapplandsfjällen och för storm i södra Lapplandsfjällen.

Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, konstaterar att det inte blev fullt så illa som det såg ut i prognosen. Men visst har det varit orkanvindar på sina håll.

– Medelvinden har legat på orkan i Stekenjokk under dagen, säger han. 

Den största vindstyrkan uppmättes i Stora Sjöfallet med 39,6 meter per sekund. 

Vinden tros kulminera runt lunchtid eller fram mot eftermiddagen. Foto: EYEVINE/IBL

Varning för lavinrisk

Redan under fredagen gick Krisinformation.se ut med en varning om att befinna sig på fjällen under lördagen. Personer som tillbringar sitt sportlov i närheten av stormområdet uppmanas att hålla utkik efter nya rapporter från SMHI.

https://twitter.com/krisinformation/status/1096356498739994624

Vädret ökar också risken för laviner.

– När det är så här blåsigt och har varit så milt och svängt runt så får man ganska ostabila snölager. Då ska man överhuvudtaget inte befinna sig i någon brantare terräng eller nedanför. Om det går laviner kan de ju ta sig en bra bit in i skogen också, säger Lasse Rydqvist.

Natten mot söndagen avtar vinden. På lördagskvällen är klass 2-varningen ersatt med en klass 1-varning i norra Lapplandsfjällen, medan varningen för södra Lapplandsfjällen är helt borttagen.

 

SMHI har klass 2-varningar utfärdade för norra Norrlands fjälltrakter och inland. Foto: Shutterstock

Klass 1-varning vid kusten

På lördagskvällen ligger klass 1-varningar får mycket hårda vindbyar i de nordligaste kustlandskapen samt i Bottenhavet, norra Kvarken och Bottenviken.

I övriga delar av landet blir det dock en lugnare helg. Götaland och Svealand får temperaturer om fem till tio grader. Lördagsförmiddagen kan komma med solglimtar på vissa håll, medan eftermiddagen och söndagen väntas bli molnig.