Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snöoväder på väg – SMHI förbereder flera varningar

Kallt och vinterlikt väder mot slutet av veckan.
Ett snöoväder är på väg in över Sverige. Bilden är en genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Polarkyla sveper in över landet. 

I veckan kan stora delar av landet vänta sig snö – och SMHI förbereder flera varningar. 

– Om du inte har bytt till vinterdäck så gör det. Det kan bli riktigt besvärligt, säger Maria Augutis, meteorolog vid Storm. 

November har varit en ovanlig mild historia – men nu närmar den sig sitt slut. 

I veckan drar kallare polarluft in över norra delarna av Sverige, och rör sig senare mer söderut. 

Redan på onsdag når snöfallet fjällen och på torsdagen rör det sig vidare mot stora delar av Norrland och vidare ner över Svealand. Lokalt kan det komma över en decimeter snö. 

– Nu är det väderomslag på ingång. I Norrland kan det bitvis vara rätt kraftigt snöfall och det kan blåsa upp rejält och bli riktigt riktigt besvärligt ute på vägarna tidigt torsdag morgon, säger Maria Augutis, meteorolog vid Storm. 

SMHI förbereder flera varningar

SMHI förbereder nu flera varningar. I Norrland kan det bli klass 2-varningar och i södra Sverige kan det klass 1-varnas för halt väglag eller tidigt snöfall, uppger SMHI för DN. 

– Vi kommer förmodligen att gå ut med en hel del varningar på onsdag. Det pågår mycket diskussioner nu hur vi ska göra, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn till tidningen. 

Även Svealand och Stockholm kan vänta sig säsongens första snöfall – men längs kusterna kan det röra sig om blötsnö som tyar bort till helgen. 

– Det är möjligtvis så att vi kan få snöfall i delar av Götaland. Det är fortfarande osäkert men delar av Småland skulle kanske kunna få lite snö också. Men framför allt Norrland och Svealand ser ut att kunna få en hel del snö, säger Maria Augutis vid Storm. 

Uppmaningen: Byt till vinterdäck

Kylan kan dock ligga kvar även efter snöfallet. 

– Nu är inte solen uppe så länge, men man kommer nog kunna njuta av riktigt soligt vinterväder på fredagen för temperaturen kommer fortsätta ligga under nollan en bra bit söderut, säger Maria Augutis. 

Hon avslutar med en uppmaning till bilisterna: 

– Om du inte har bytt till vinterdäck så gör det. Det kommer vara ett snabbt omslag så det kan bli riktigt besvärligt på vägarna. 

Det finns tre klasser av varningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.