Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Efter kaoset – nu blir det ännu mer snö

En masskrock med ett tjugotal bilar har orsakat stopp på E4 Uppsalavägen. Foto: Christian Hermanson/Utryckning Uppsala
Köer på E4 i höjd med Häggvik. Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Ett femtontal flyg har ställts in och flera andra försenats från Arlanda på grund av det kraftiga snöovädret. Foto: Tobias Söderlund
Endast en bana är öppen på flygplatsen för tillfället. Foto: Tobias Söderlund

Ett tjugotal flyg ställdes under måndagen in och flera andra försenades från Arlanda på grund av det kraftiga snöovädret. En masskrock med ett tjugotal bilar orsakade stopp på E4 Uppsalavägen under förmiddagen.

Snöovädret och minusgraderna kommer fortsätta att hålla Östkusten i ett fast grepp och en klass 1-varning har utfärdats.

SAS går ut med en varning på sin hemsida och skriver att flygningar kommer att ställas in.

Måndagens snöoväder skapade problem på många ställen i landet. Och vintervädret kommer bara att fortsätta.

– Det kan bli ett isdygn i morgon och kanske på onsdag. Det är en kall luftmassa som kommer från öst och kall vind ger låga temperaturer, säger Cecilia Villanger, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Det kommer även att fortsätta snöa på östkusten under både tisdagen och onsdagen och blåsa kraftigt i både Götaland och Svealand.

Madeleine Westin, meteorolog, säger på TV4 Nyheterna att det under det närmaste dygnet kan komma upp emot 30 centimeter snö. I drivor kan snön mätas till en halvmeter.

Många inställda avgångar från Arlanda

Det kraftiga snöfallet norr om Stockholm har ledde till stora förseningar i flygtrafiken under måndagen. Endast en bana höll öppet på Arlanda vilket ledde till flera inställda flygavgångar. 

 

– Tyvärr är det sådant här som händer under vinterhalvåret. Vi är bland de bästa i världen på att snöröja banor men det hjälper inte tyvärr, säger David Karlsson vid Swedavias pressjour. 

SAS hemsida finns en varning om trafikstörningar på Arlanda. De skriver att det kommer att vara problem i flygtrafiken den 26 och 27 februari, samt att man kan förvänta sig inställda flyg.

"Vi råder dig till att inte åka till flygplatsen om din resa inte är absolut nödvändig. Det finns bara väldigt begränsade möjligheter att boka om. Var vänlig och titta statusen på din flygning innan du åker till flygplatsen."

Oroliga resenärer 

Susanne Herman, 52, fick meddelande 18:53 att hon inte bör åka till flygplatsen, och rekommendationen att boka om om sitt planerade 06:25 flyg från Kalmar. 

När hon ringde kundservice 19:30, var det dock stängt och hemsidan fungerade inte. 

– Jag kan inte avboka, jag kan inte omboka, jag kan inte få några besked. Man stänger klockan 19, mitt i allt detta. Det tycker jag är vansinnigt. Jag tycker inte att man sköter det här på ett bra sätt, säger hon. 

– Det är inte det att det är försenat. Det är inte det att det är snöoväder. Det kan bli en hydraulisk läcka och tekniskt fel. Det är inte det. Det förstår alla att det kan bli. Det är deras sätt att bemöta det. Det finns ingen information och man låter kunden sitta i mörker och låsas som att det inte finns. Det är det som är så fruktansvärt frustrerande.

Susanne Herman tycker att kundservice ska vara öppet extra länge under extrema tider så att resenärerna kan få hjälp. 

– De kan inte skicka ut SMS 18:53 och be resenärer boka om och sedan inte ha ett system där det inte går, säger hon.  

Omkring 10 000 till 15 000 resenärer har drabbats av inställda flyg, enligt SAS:s informationschef Knut Morten Johansen som beskriver situationen som extrem. Han meddelar också att flygbolaget satt in extra bemanning och resurser, dock inte till telefontjänsten. 

– Vi förstår att många är frustrerade och inte fått den individuella hjälpen man sökt under dagen. Men vi ber också om förståelse för att det är en extrem situation. All personal försöker hjälpa till, men det är ett ganska massivt tryck på alla position, säger han.

Bagagekaos på flygplatsen

Natten till tisdag fortsatte strulet på Arlanda. Istället för inställda flyg, drabbades resenärer av långa väntetider och övergivna väskor.

– Det står bagage överallt. Bara lämnat. Men det finns inte någon personal. Det är stängt. Igenbommat, säger resenären Erik vid 01:30. 

Han berättar att han och familjen först fått vänta i planet i 30 minuter för att det inte funnits personal som kunde ta emot dem vid gaten. Sedan mötes de av övergivna bagage i ankomsthallen. 

– Bagaget som är här lär vara från personer som inte är här. Då har de bara ställt det, utan uppsyn här. Golfbagar och så vidare och så vidare, säger han. 

Seriekrock på E4 Uppsalavägen

På E4 Uppsalavägen var ett tjugotal fordon – 19 personbilar och en buss – inblandade i en kollision efter Häggvik mot Arlanda, rapporterade TT. 

Tre personer skadades lindrigt enligt räddningstjänsten. Trafiken var mer eller mindre stillastående i flera timmar och vissa bilister försökte vända om. 

– Jag befinner mig på Sveriges längsta parkeringsplats, säger Swedavias presschef Hans Uhrus i Expressen TV, som även han fastnade i trafiken på väg till Arlanda.

Vid 10-tiden kunde ett körfält öppna och en halvtimme senare rullade trafiken på igen i alla körfält, rapporterar P4 Stockholm. 

Stockholmspolisen räknade till minst sex olika olyckslarm längs E4 mellan Arlanda och Stockholm under måndagsmorgonen. 

– Är det halt får man anpassa hastigheten därefter och det är tydligen det man inte gör, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisen.

SMHI klass 1-varnar för snöfall

Även på E18 österut utanför Tensta orsakade en kollison mellan fyra fordon störningar i framkomligheten vid 9-tiden, enligt polisen.

Snövädret har drabbat flera delar av landet. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i Kalmar, där snöbyar från Östersjön kan ge 5-10 centimeter nysnö lokalt.

Flygplatsen i Kalmar har också drabbats av problem med snöröjningen på landningsbanan vilket har lett till stora förseningar, rapporterar SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!