Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snöoväder har dragit in – SMHI varnar nu

Lasse Rydqvist från Storm ger en prognos.
Snöovädret har dragit in över natten. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för både länets inland och fjälltrakter. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett snöfall har dragit in över norra Sverige under natten till söndag.

SMHI har utfärdat klass 1-varning för kraftigt snöfall i Västerbottens län. 

– Fronten drar inte vidare, den kommer att ligga kvar här, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz, vid SMHI.

Samtidigt varnar man för plötslig ishalka i Jämtland. 

Snöovädret befinner sig över norra Sverige och prognosen utlovar uppåt 30 centimeter snö i Västerbottens inland och uppåt 60 centimeter i fjällen. Lokalt kan det till och med komma upp emot en meter nysnö fram till söndag eftermiddag.

– Det pågår just nu intensivt och ymnigt snöfall och det kommer att fortsätta under söndagen. Det kan komma ganska stora mängder, säger Max Lindberg Stoltz, vid tvåtiden på natten mot söndag.

Mindre vid kusten

Snöfallet minskar något när det breder ut sig mot kusten, där väntas mellan 10 och 15 centimeter under natten och morgonen. Men fronten verkar ha parkerat sig över hela Västerbotten och fortsätter att bygga på snötäcket kommande dagar.

– Dock avtar det något i intensitet. Men det kommer att fortsätta snöa under stora delar av söndagen och under inledningen av nästa vecka.

Samtidigt har det utfärdats en klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtland.

– De nordligaste delarna av Jämtlandsfjällen kan få en hel del snö, men lite längre söderut kan det övergå i regn och blötsnö som faller på kalla vägar och då blir det ishalka, berättade meteorologen Jannicke Geitskaret, i SVT:s ”Rapport” under gårdagen. 

Fortsatt milt väder i söder

I södra Sverige fortsätter dock det milda vädret även om vi kan vänta oss något lägre temperaturer i mitten av nästa vecka.

– Det är främst över sydsvenska höglandet vi kan få snöinslag. Det kommer att ligga omkring noll grader och kanske någon enstaka minusgrad nattetid. Det är inget vinterväder som väntar oss, säger Max Lindberg Stoltz. 

Enligt SMHI har vintern varit mycket mild i Götaland, Svealand och södra Norrland. Just nu visar myndighetens snödjupskarta att snögränsen i landet går i mitten av Dalarna i väster och i norra Hälsingland i öst. De senaste tre åren har snögränsen gått i mitten av Värmlands- och Upplandstrakterna vid samma tidpunkt, enligt statistik från SMHI.

Blickar man längre framåt kommer snöfallet över delar av Norrland ligga kvar även under måndagen. Då blir det också mer ostadigt väder längre söderut.

SMHI:s varning: ”Ostadigt väder”

SMHI skriver på sin hemsida:

”På måndag kommer snöfallet ha brett ut sig över hela norra Norrland och ett regnväder drar under eftermiddagen och kvällen in västerifrån över Götaland och Svealand. I norra Dalarna övergår regnet i snöfall”.

Myndigheten fortsätter:

”Veckan fortsätter sedan med ostadigt väder med flera nederbördsområden och då kallare luft breder ut sig över hela landet kan snöfall även förekomma i Götaland och Svealand”.

MER VÄDER: Gatorna dränkta i tjockt brunt skum

I samband med stormen Gloria fick de boende i Tossa dal Mar i Spanien vada i skum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.