
Mörker, regn och flera plusgrader. Vintern lyser med sin frånvaro ändå upp till västerbottniska fjällen. Och inte ser framtiden ljusare ut för snöälskare. Snögränsen flyttar sig obönhörligen norrut. - Det är en av de känsligaste parametrarna i klimatet. Man behöver bara titta på skillnaden mellan en normalvinter i Skåne och i norra Sverige. Det är först när det finns snö som det blir riktigt kallt, samtidigt måste det vara kallt för att snön ska ligga kvar. Det är lite som med hönan och ägget, säger Pär Holmgren. De som bor i Mälardalen är vana vid att vintern växlar mellan perioder med barmark och perioder med snö. Men i framtiden blir snön en alltmer sällsynt gäst dessa breddgrader, enligt Pär Holmgren.
Färre kalla vintrar
- Vi kan mycket väl ha kalla vintrar även om 10-20 år, men statistiskt sett kommer de att bli färre. Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022. - Det blir besvärligare att arrangera och färre och färre kommer att vara intresserade av att åka skidor när vintrarna blir sämre. Den unga generationen, i alla fall de som bor söder om Stockholm, kan knappt åka skidor i dag. Om tjugo år kommer inte många att vara intresserade av Vasaloppet. Fjällindustrin klarar den snöfattiga framtiden bättre, även om säsongerna blir kortare, tror Pär Holmgren. - Det är betydligt lättare att göra en pist åkbar än att köra mängder med snö till Vasaloppet.
Växthuseffekten förstärker
Det har alltid funnits svängningar i klimatet - men enligt Pär Holmgren går den nuvarande uppvärmningen för fort för att ha naturliga förklaringar. - Det stora problemet är att om vi förstärker de naturliga förändringarna med växthuseffekten så sätts ännu fler processer i naturen i gång.