Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snölarmet från SMHI: Kommer fler varningar

Lasse Rydqvist: Arktiskt luft sveper in från Spetsbergen.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: adobe STOCK

Vinterns första stora snöfall drar in i stora delar av norra Sverige. I Norrbottens inland har en klass 1-varning utfärdats – och fler varningar är att vänta längs kusten, uppger SMHI.

Visst, mindre mängder snö har redan fallit i fjällområdena. Men det snöväder som nu drar in över Norrlands inland och kust är säsongens första riktigt stora snöfall.

– Även om det är tidigt på säsongen är det ändå en hel del snömängder som väntas – en till två decimeter snö. Lokalt kan det säkert bli ytterligare, för det kommer även blåsa en del. Så det kan också bli drivor, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

I Norrbottens inland har en klass 1-varning utfärdats. Här kommer det att snöa rikligt, från lördag förmiddag till natten mot söndag. Störst mängder väntas i de södra delarna.

Längs Norrbottens kustland är det risk för stora snömängder, från sena lördagskvällen och ända till måndag morgon. Även i Västerbotten har SMHI flaggat för samma risk, fast från söndag kväll till måndag förmiddag.

Riskprognoserna kommer att ses över under dagen, uppger SMHI för TT på lördagsmorgonen.

– De kommer att övergå i varningar. Vi får se vad det blir för klass på dem, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz.

Stor siktförsämring

Generell snöhalka är att vänta på de snöiga vägarna. Bilister i de berörda områdena uppmanas därmed att byta till vinterdäck.

– När det är intensivt snöfall så blir det ganska stor siktförsämring, det kan man tänka på. Det blir lite småstökigt trafikväder, säger Max Lindberg Stoltz.

När snöfallet når kustlandet så kommer temperaturen att ligga på omkring noll grader. Snön som faller då kommer att vara ganska tung och blöt, enligt SMHI.

– Om det kommer stora mängder kan det ställa till det om det faller på elledningar eller träd i närheten av elledningar, varnar Max Lindberg Stoltz.

Når Sundsvall

I slutet av helgen rör sig snövädret söderut mot Sundsvall. Mindre mängder snö kan falla hela vägen ner till Dalarna, men där är det ännu för varmt för att snön ska ligga kvar.

För Norrlands del blir det en kort respit. I början av nästa vecka kommer ett nytt stort nederbördsområde söderifrån, vilket innebär regn över södra Sverige, men snö från Dalarna och norrut. Därpå följer lite mildare luft, vilket kan innebära töväder.

– Vi har period framför oss där framför allt i kustlandskapen i norr får snöfall och minusgrader, och som sedan töar lite grann de kommande veckorna. Det kommer ligga precis i det där gränslandet, säger Stina Kihlgren.

Se också:

Lager på lager, feta salvor och extra sulor. Så klarar du av kylan bäst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.