Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snökanonen som isolerade Gävle från omvärlden 1998

För 20 år sedan drabbades Gävle av ett snökaos som saknar motstycke i Sveriges historia. Foto: JONAS LEMBERG
Adrian Olsson var bara fem år när hans hem blev insnöat. Foto: BENKT EURENIUS/DN
Gävlebon Lise-Lotte Danielson, 74, minns snökaoset i stan. Foto: Privat
På några dagar steg snödjupet till 139 centimeter. Foto: JONAS LEMBERG / JONAS LEMBERG
Foto: LARS NYBERG
Adrian Olsson har i dag hunnit bli 25 år gammal. Foto: Privat

I december 1998 vaknade Gävleborna upp till en lamslagen stad som isolerats från omvärlden – efter 139 centimeter snö på bara några dagar. 

Aldrig tidigare har så mycket snö fallit på så kort tid i Sverige.

Snökaoset resulterade i stängda skolor och arbetsplatser, inställda operationer och en kollektivtrafik satt ur spel. 

– Jag minns det mest som obehagligt, säger Adrian Olsson, 25, som blev insnöad i sitt hem fem år gammal. 

Sverige har tidigare drabbats av svårbekämpade snöoväder. 

I Oskarhamn föll det under tre januaridagar 1985 92 centimeter snö. Sex år tidigare hade stora delar av Skåne, samt Smålandskusten och Öland, drabbats av både stora mängder snö men också snödrev på grund av kraftiga vindar.

Men ingen av dessa har, sedan snömängd började uppmätas på regelbunden basis, kunnat mäta sig med snökaoset som drabbade Gävle i december 1998. 

– Vi som upplevde det kommer aldrig att glömma det, säger Gävlebon Lise-Lotte Danielson, 74.

Gävlebon Lise-Lotte Danielson, 74, minns snökaoset som lamslog staden. Foto: Privat

Fram till den 3 december hade 38 centimeter snö fallit över staden. Därefter eskalerade det fort.  

Mellan den 4 och 6 december föll 97 centimeter snö och på måndagen den 7 december hade snödjupet stigit till 139 centimeter, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som gjordes 1999. 

Snökaoset som lamslog Gävle 1998

Hemma i sitt radhus ställde Lise-Lotte Danielson klockan som ringde var 90:e minut. 

– Jag vågade inte sova mer för jag visste att jag måste försöka skotta mina två balkonger. Och det var en hiskelig tur för jag tror att jag räddade hela radhuslängan. De andra kunde komma in till mig och hoppa över balkongen för att komma åt sina egna genom att skotta från utsidan, säger hon.

Invånarna fick skotta fram de snödränkta bilarna, berättar Gävlebon Lise-Lotte Danielson. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT NYHETSBYRÅN


Den enorma snömängden lamslog staden som mer eller mindre isolerades från omvärlden. Såväl skolor som arbetsplatser fick hålla stängt och på sjukhuset ställdes operationer in. Allmänheten uppmanades att inte lämna sina hem och de som trotsade varningen fick bokstavligen gräva sig ut ur huset. 

Adrian Olsson var fem år gammal när han tillsammans med familjen blev instängd i deras hus i den lilla byn Grindunga. 

– Jag minns att vi hade strömavbrott och att journalisterna kom på skoter och gjorde ett reportage och bjöd oss på varm choklad. I övrigt minns jag bara det som mamma och pappa har berättat, säger han.

Adrian Olssons, då fem år gammal, hem blev insnöat i den lilla byn Grinduga. Foto: BENKT EURENIUS / DN


– Jag minns det mest som obehagligt. Det var jobbigt att vi bara drack Ramlösa och inte hade något varmvatten. Jag vet inte hur illa det egentligen var och hur länge vi var instängda. Men jag minns det mest som obehagligt, fortsätter han.

Adrian Olsson är i dag 25 år gammal. Foto: Privat

”Fick skotta sig fram och leta efter bilar”

Hela stadens kollektivtrafik slogs ut och tåg till och från staden stoppades, och polisen tog beslutet att stänga E4 och riksvägar som går igenom Gävle. Armén bistod räddningstjänsten och polisen med helikoptrar för att transportera sjuka och med bandvagnar som patrullerade gator för att säkerställa att ingen person fastnat i sin bil. 

– Man kunde inte se vägar eller någonting, allt var täckt med snö. Man fick skotta sig fram och leta efter bilarna. Men det var hemskt roligt att gå på stan. Alla var så glada och vinkade till folk de aldrig hade träffat tidigare, säger Lise-Lotte Danielsson. 

 

När snön slutade falla var Gävle täckt i vitt. Foto: LARS NYBERG


Under snökaoset hade lokala medier problem med att distribuera sina tidningar. Det hindrade dock inte Expressen som med hjälp av en inhyrd helikopter lyckades leverera kvällstidningen även när Gävle var begravd i snö. 

Piloten landade på en liten plats i anslutning till brandstationen och med en traktor transporterades tidningarna in till stadens centrum där de delades ut till läsarna. 

– Folk blev jätteglada. Vi delade ut över 2 800 tidningar gratis, sade Expressens dåvarande försäljningschef Bengt Ottosson i samband med händelsen.

Bilar gömdes under snön. Foto: JONAS LEMBERG


Tisdagen den 8 december började staden sakta men säkert att återgå till det normala. Såväl E4 som järnvägen öppnades återigen för trafik och dagen efter var elförsörjningen tillbaka i samtliga hushåll. 

Fredagen den 11 december utökades kollektivtrafiken ytterligare och det tillfälliga förbudet mot biltrafik luckrades upp. 

Samma dag brändes Gävlebocken ner till grunden.