Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snökanon – här kan det komma 2 decimeter snö

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / EXPRESSEN

Ett monstersnöoväder har slagit till över delar av Sverige under sportlovets tredje vecka.

Stockholm kan få två decimeter snö under tisdagen och onsdagen på vissa håll. 

– Det är snökanoner vi ser, säger Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm.

Efter det här kommer rysskylan. 

Den här veckan har skolor i bland annat Stockholm, Värmland, Dalarna och Västmanland sportlov. Expressen väder håller stenkoll på temperaturer, vindförhållanden, snöfall och snö i de svenska fjällen. 

Tisdagen inledde med bistert väder och iskyla runtom i Sverige. Exempelvis hade Stockholm – 14 grader och tidvis intensivt snöfall, Karlstad (Värmland) – 10 och Sala och Västerås (Västmanland) – 11.

Under tisdagen får Stockholm, Östergötland och Södermanland mycket blåst och snöfall, lokalt kraftigt. 

Klart och fint i Åre

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna under tisdagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 105 centimeter, öppna nedfarter: 82 av 90, öppna liftar: 39 av 41. Öppna parker: 6 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 12 grader.

– Här får vi minskad molnighet under tisdagen. Någonstans i eftermiddag kan vi vänta oss ganska klart väder i Åre, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Det blir uppehåll och fint skidväder, men lite kallt – runt 13 minusgrader. Vinden kommer också att avta.

Irini Dougias Andersson, 30, reste till Åre under sportlovet med ett kompisgäng.
Foto: PRIVAT

Irini Dougias Andersson, 30, som driver dansskola i Stockholm, reste till Åre med ett kompisgäng under sportlovet. Hon har fått både massor med snö – och bister kyla:

– Jag har varit totalt inpackad sedan vi kom till Åre – från tårna till ögonbrynen, säger hon med ett skratt. 

15 minusgrader i Sälenområdet

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 138 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 14,8 grader.

– Halvklart till mulet väder under tisdagen, men det är rätt kallt. Det ligger runt 15 minusgrader på dagen och inatt kryper det nedåt, säkert under 20 minusgrader. Kommande natt blir kallare än den föregående. 

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Vemdalen, snödjup: 131 centimeter, öppna backar: 57 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 14 grader. 

– Mycket moln och någon snöflinga på dagen. Sedan kommer molnigheten att minska från eftermiddagen allt mer. På dagen runt 15 minusgrader. En kall kväll och natt är att vänta. 

Snö och kallt i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. Temperaturer under tisdagsmorgonen: – 9 på toppen och – 11 i dalen.

– Här kommer det lite mer snö, men inte jättemycket. Det snöar på här tidvis under hela dagen. Runt 12 minusgrader och det kommer fortsätta att vara mycket moln. Det blir en måttlig nordostvind som ligger på i dag, så det kan kännas kallare än vad temperaturen visar. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 14 grader.

– De får ganska mycket moln till en början. Där kommer det också kunna dra förbi något lätt snöfall under dagen. Inte så mycket dock. Runt 11 minusgrader, men det blir också lite blåsigt med en måttlig nordostvind. Så det kommer kännas klart kallare i Branäs i dag. Det kommer också att spricka upp lite i molntäcket senare i kväll. 

Ner mot 20 minus i Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 16 grader.

– Här blir det halvklart till mulet väder och mest uppehåll i dag. Runt 15 minusgrader med en fallande temperatur till i kväll. Vi får nog under 20 minusgrader, det ska man verkligen tänka på om man är utomhus då. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 110 centimeter och 90 centimeter, öppna pister: 19 av 20 och 25 av 28, öppna liftar: 3 av 6 och 8 av 8. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 19 grader.

– Nu luckras molntäcket upp och det blir klart och kallt väder. På dagen runt 15 minusgrader. Hemavan ligger inte så långt ifrån mätstationen Gielas, som hade minus 40,4 grader strax efter klockan sju på måndagsmorgonen. Även Hemavan hade kallt vid flygplatsen, runt 38 minusgrader. 

Påtaglig kyleffekt i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. Temperatur under tisdagsmorgonen: – 11 grader. 

– Även här är det mycket moln och vi får nog snöbyar som tågar in under dagen och runt 11 minusgrader. Däremot kan de mattas av under kvällen. Men i dag på dagen kommer det vara mulet, snöbyar och måttlig – och tidvis frisk – nordostlig vind. Kyleffekten blir nog ganska påtaglig i Kungsberget. 

Den här veckan är det elever i bland annat Stockholm, Dalarna, Värmland och Västmanland som har sportlov.

Hur blir vädret där då?

– I Stockholm är det en snökanon som kommit in från havet, och det kommer att falla mycket snö och blåsa bitvis hårt i de södra delarna. Både under tisdagen och även onsdagen. Uppemot två decimeter kan vi nog få se ner mot Södertörn. Mönsterås i Kalmar län fick en snödjupsökning häromdagen med 22 centimeter – det som nu sker i Stockholmsområdet påminner om det. Snöandet kommer att fortsätta under onsdagen, men avtar i intensitet. Sedan börjar det klarna upp och ett högtryck med rysskyla får fäste. In mot Dalarna och Värmland är det inte lika mycket snöbyar, men en del blåst och kallt väder. Till Västmanland kommer en del av de här snöbyarna – och ger en påtaglig kyleffekt av vinden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.