Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snöfall och solsken – så blir sportlovsvädret på måndag

– Kan bli riktigt fint med nysnö, säger meteorologen Tora Tomasdottir inför sportlovssäsongen.
Foto: Colourbox
Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov.
Foto: Colourbox

Grattis, snön ser ut falla över flera skidorter när sportlovet drar in på sin andra vecka. 

Exempelvis i familjevänliga Sälen:

– Det kan ligga kvar någon snöby under måndagsmorgonen och förmiddagen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Har vi dessutom lite tur – ja, då kan solen faktiskt titta fram i delar av fjällvärlden under måndagen. 

Expressen väder håller kollen på vädret i de svenska fjällen under de tre sportlovsveckorna. Så här ser det ut inför måndagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 92 centimeter, öppna nedfarter: 90 av 90, öppna liftar: 40 av 41.

– Det blir halvklart och kanske lite chanser till att molnen skingrar sig under dagen, säger Tora Tomasdottir på väderinstitutet Storm. Det blir även lite kallare, runt minus 8. Som varmast kan vi nog räkna med minus 6 när solen ligger på mitt på dagen. Däremot kallare under natten, säkert ner mot minus 10. Bäst solchanser i fjällen är det i Åre och Tärnaby. 

Snöbyar i Sälen under måndagsmorgonen

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 130 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. 

– Det kan ligga kvar någon snöby under måndagsmorgonen och förmiddagen, men det handlar inte om några stora mängder. Det är som en liten svans från det här nederbördsområdet som letar sig söderut. Under dagen blir det runt 7 minusgrader, mulet väder. Framåt kvällen finns det en liten möjlighet till att det kan klarna upp. Åtminstone lite grann. 

Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Snödjup i Vemdalsskalet: 130 centimeter, öppna backar: 21 av 21, öppna liftar: 10 av 10. 

– Det blir ganska kallt, runt 9 minus. Vinden blir svag till måttlig. Ingen nederbörd. Framåt kvällen kan det klarna upp, det är ungefär som i Sälen. Klarnar det upp då så blir det kallare, inte extremt – men kanske ner mot minus 15. 

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: MAGNUS HELLBERG

115 centimeter snö i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 115 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13. 

– Under tidig morgonen kan det ligga kvar lite snöflingor i luften. Under dagen lite varmare än på andra håll i fjällen. Från minus 3 på dagen – till 5-7 minusgrader på kvällen. Mest svag, men tidvis måttlig, vind. Sedan kan det klarna upp fram emot kvällen. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28. 

– Det blir någon snöby på morgonen, inga större mängder. Under dagen mulet väder, som kan klarna upp fram emot eftermiddag/kväll. Det blir runt minus 5 grader på dagen och ner mot minus 10 när det börjar klarna upp mot kvällen/natten. 

Minus 10-11 grader i Idre till natten

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 25 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– Minus 6-7 grader mitt på dagen, svag vind. Sedan klarnar det upp fram emot kvällen, som på många andra fjällorter. På natten blir det kallare, ner mot minus 10-11. Tyvärr klarnar vädret upp lite försent för att hinna ge sol. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 100 centimeter och 68 centimeter, öppna pister: 17 av 20 och 25 av 29, öppna liftar: 5 av 6 och 8 av 8. 

– Det blir ungefär som under söndagen. Minus 7 grader som varmast på dagen, halvklart med växlande molnighet. Under natten mot tisdagen ner mot minus 15. Under morgonen kan det vara lite dis och dimma. Bäst solchanser i fjällen hittar vi i Tärnaby och i Åre, skulle jag säga. 

Kallare i Kungsberget – ner mot minus 7

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 10 av 12. 

– 4-5 minusgrader under dagen. Om det klarnar upp så är det först sedan solen har gått ner. Det är svag, möjligen måttlig, vind. Inget snöfall att prata om. På kvällen faller temperaturen ner mot 7 minusgrader. Kanske ännu lite kallare under natten, om det klarnar upp ordentligt. 

Den här veckan är det elever i Blekinge län, Fyrbodal, Hallands län, Kalmar län, Kronoberg, Skåne, Södermanland, Uppsala, Örebro och Östergötland som har sportlov. 

Kan bli strålande i Örebro och Norrköping

Hur blir vädret där då?

– Det blir snö under natten i Örebro och Norrköping och uppklarnande väder till måndagen, så då kan det bli riktigt fint med nysnö på marken. En fin vinterdag, helt enkelt. Tittar vi söderut, mot Småland, ligger det ett snöområde kvar och det kan bli lite problem i trafiken. Det kan säkert komma en decimeter lokalt, men rent allmänt runt 5 centimeter. Halland får också en del nederbörd, men där är det mer blötsnö och nollgradigt. Vad beträffar Skåne blir det igenmulet och någon plusgrad på dagen. Möjligen någon minusgrad framåt kvällen. Det skulle, möjligen, kunna komma lite snö i de norra delarna, i trakten kring Hässleholm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.