Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snickra din egen kista

Magnus Forss, begravningsrådgivare.
Foto: Jakob Kindesjö

LINKÖPING. En låda av spånskivor eller en kista av solid körsbärsträ, eller varför inte snickra ihop din kista alldeles själv? 

- Det går inte att säga hur mycket en begravning kostar, det beror helt på vad man väljer. Det är som när man köper en bil, det finns allt från under 10 000 och uppåt, säger Magnus Forss, rådgivare på C.A. Roséns begravningsbyrå.

En begravning kan bli allt från en dyr historia till en som knappt behöver kosta någonting alls. 

 Har man bara en kista behöver begravningen egentligen inte kosta mer än den begravningsavgift som man betalat in via skatten. 

 - Vi har haft kunder som enbart köpt en kista och sedan valt att göra allt annat själv. Men det är inte så vanligt, de flesta orkar inte göra det i den situationen, säger Magnus Forss.

Bygga själv

 Att köpa en kista kan kosta allt från cirka 2 000 och upp till 30 000 och finns i ett 15-tal olika modeller att välja på. Allt från släta spånskivor till körsbärsträ med fina sniderier. Men det är även möjligt att bygga sin kista helt själv.

  - Det man måste ta hänsyn till är måtten så att den går in i krematorieugnen och att materialet är anpassat för förbränningen.

 Men kistpriserna är inte det som folk reagerar mest på enligt Magnus Forss. Det är annonsen i tidningen.

 - Folk tror ofta att begravningsannonsen kostar runt 500-600 kronor. Men ska du ha en annons i lokaltidningen i dag går det på 2 000-3 000 kronor och ska du sätta in den i Stockholm går det på nästan det dubbla. Ju längre vers du har och ju fler barn och barnbarn som ska med desto dyrare blir det. 

"En fiol på kistlocket"

 En vanlig begravning brukar normalt hamna på cirka 20 000 kronor. Då får man en kista av mellanmodell med kistdekorationer, krans, en solist som sjunger och transporten till kyrkan. 

 - Den vanligaste frågan jag får är ”hur brukar man göra”. Men jag försöker få de anhöriga att välja det dom vill göra, bara för att man väljer något personligt behöver det inte bli dyrare. Är den avlidne musiker kan man lägga en fiol på kistlocket istället för blommor, då sparar man samtidigt pengar på det. 

Spara pengar

 Enligt Magnus Forss går det att få en fin begravning utan att den behöver kosta en större mängd pengar. 

 - Det är nästan så att man försöker få folk att hålla i pengarna istället för tvärtom. Ska alla sju syskon ha en krans för 1 200 vid kistan eller kan man ha en gemensam krans istället, då kan man spara flera tusenlappar.

 Men även den som inte har ett öre kvar på banken har rätt att få en bra begravning.

 - Har din mamma inte tillräckligt med pengar så går Linköpings kommun in via socialen och betalar upp till 21 000 kronor för en begravning. Men det prövas i varje fall och har hon 10 000 kronor kvar så står kommunen för mellanskillnaden. 


 Jakob Kindesjö

 jakob.kindesjo@expressen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.