Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.
Mohamad Ammouri, 8, var en av dem som mördades 2004.
Minnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: Sven LindwallMinnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: Sven Lindwall
Minnesplatsen efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: Sven Lindwall

Snart väntas polisen få svar på DNA-test

Publicerad

Polisen får inom kort svar på flera nya DNA-test i utredningen kring dubbelmordet i Linköping 2004.

Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland, säger att han är försiktigt optimistisk:

– Vi har några stycken som är intressanta att få svar på.

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 överfölls Mohamad Ammouri, 8, på Åsgatan i Linköping. Han höggs till döds med en butterflykniv. I samband med attacken mördades också Anna-Lena Svenson, 56. Efter morden kastade gärningsmannen ifrån sig den blodiga kniven. I närheten hittades även mördarens mössa i ett tidningsställ.

Vid den blodiga attacken skar sig mördaren i handen – och polisen är säker: De har säkrat mördarens DNA-profil.

Sedan dess har utredarna gått bet i jakten.

Men efter elva års hårt utredningsarbete tog utredningen ny fart i början av december förra året. Då begärde polisen i Östergötland hjälp från Riksmordskommissionen, som anlände till Linköping med en stab.

– Vi har ett antal obearbetade tips och några är väldigt intressanta och går ihop med andra tips, sa Jan Staaf.

Polisen: "Försiktigt optimistisk"

Nu kan vi berätta att polisen har DNA-topsat ett flertal personer i förlängningen av den gamla utredningen. Utredarna inväntar svar inom en vecka på runt fem toppningar.

Riksmordskommissionen finns kvar i staden med tre medarbetare.

– Jag är oerhört tacksam för att de är kvar är hos oss, säger Jan Staaf – och tillägger sedan:

– Ibland är man försiktigt optimistisk.

Är du inte det nu då?

– Jag hoppas hela tiden, givetvis. Annars skulle jag aldrig låta ta de här proverna. Men vi får se. Vi har några stycken som är intressanta att få svar på i alla fall.

Ingen är anhållen i sin frånvaro?

– Nej, inte så. Det är fortfarande utredningsuppgifter, och personer som vi har pratat med och låtit några avlämna sådana här DNA-prov, säger Jan Staaf.

Den som har tips att lämna om dubbelmordsutredningen kan ringa polisens utredningschef Jan Staaf via polisens växel, telefon: 11414.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag