Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snart står hon ensam inför utmaningarna

På lördag väljs Anna Kinberg Batra till Moderaternas nya partiledare. Foto: Sven Lindwall

Bara en dag kvar.

På lördag tar Anna Kinberg Batra över det moderata ordförandeskapet - uppbackad av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Men från och med i morgon ska hon tackla utmaningarna på egen hand.

- Kinberg Batra kommer att ha en lång uppförsbacke framför sig speciellt efter överenskommelsen, säger en moderat exminister.

Största utmaningarna

Decemberöverenskommelsen

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet: - Hon tillträder i ett svårt utgångsläge med intern kritik mot decemberöverenskommelsen. En svår utmaning att vända missnöjet till en sorts tillit.

Förnya partiet

Tommy Möller: - Det övergripande för Moderaterna är hur man ska förnya sitt gamla förnyelsekoncept. Hur ska man blåsa nytt liv i Nya Moderaterna? Det finns inbyggt i hela konceptet med nya Moderaterna som bygger på ständig förnyelse.

Migrations- och integrationsfrågan & jobbfrågan

Tommy Möller: - En stor fråga inom alla partier är migrationsfrågan som pockar på lösningar i och med Migrationsverkets prognoser över den kraftiga asylinvandringen i Sverige som vi kan se fram emot de närmaste åren. Där försvåras politikutvecklingsarbetet av det faktum att SD äger frågan och pressar på från sin kant. För Anna Kinberg Batra handlar det om att få fler i arbete.

Hålla ihop alliansen

Tommy Möller: - Det blir mycket hennes roll att hålla ihop alliansen. Blir en stor utmaning i och med läget och decemberöverenskommelsen som förmodligen innebär att man inte kommer kunna lägga gemensamma budgetmotioner. Då undergrävs styrkan i allianskonceptet.

I morgon på partiets stämma väljs Anna Kinberg Batra till partiets ordförande. Moderaternas valberedning jobbade under hösten med att ta fram ett förslag som accepterades ute i landet. De lyckades - Kinberg Batra har stöd av en majoritet av länsförbunden.

Bakom sig har hon också partitopparna - förre statsministern Fredrik Reinfeldt och tidigare finansminister Anders Borg.

- Det är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som har valt henne i en sluten process. Moderaterna är ett mycket toppstyrt parti, säger en moderat exminister.

Står ensam inför utmaningarna

Men från lördag står hon ensam inför partiets utmaningar. Den överenskommelse som efter jul slöts mellan regeringen och alliansen har kritiserats hårt. Framför allt från tidigare M-toppar - bland andra tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn och exministern Mikael Odenberg.

Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet, väntar sig att överenskommelsen kommer att ta stor plats i partiets interna diskussioner framöver.

- Dessutom har överenskommelsen ingåtts innan hon formellt är vald. Det är också något som förts fram i debatten, säger hon.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, vet man ännu inte riktigt vad Anna Kinberg Batra står för. Det lutar dock åt att hennes politik blir en förlängning av Reinfeldts - att avvika alltför mycket blir svårt, menar Möller.

- Det var lättare för Reinfeldt att lägga om kursen efter Bo Lundgren som var ifrågasatt och hade ett dåligt val bakom sig. Arvet efter Reinfeldt är av en annan kaliber än det arv som han själv hade att förvalta. Det är en begränsningsfaktor för ett förändringsarbete om man vill avvika från Reinfeldts kurs, säger han.

"Vågar inte svara på"

Tidigare justitieminister Beatrice Ask, M, pekar på att Kinberg Batra tidigare varit med och genomfört just Fredrik Reinfeldts politik.

- Som gruppledare i riksdagen har hon på många sett haft att se till att riksdagsgruppen går i linje med vad regeringen och därmed Fredrik Reinfeldt driver för frågor och arbetar med. Vad det kan bli framöver vågar inte jag svara på. Men jag utgår från att vi kommer att fortsätta att arbeta med arbetslinjen, värna en stark ekonomi, ordning och reda i finanserna och den typen av frågor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!