Snart slut med norsk ambulanshelikopter

Publicerad
Uppdaterad
Norsk luftambulans vill inte längre flyga Värmlänningar i behov av intensivvård till Norge. Orsaken är att sjukhuset i Ullevål har fått sämre kapacitet att ta emot intensivvårdspatienter, rapporterar Sveriges Radio Värmland.
Norsk Luftambulans har underlättat ambulanssjukvården i framför allt västra och norra Värmland där man hämtat patienter i behov av intensivvård. Mellan fem och åtta patienter har varje år flygits till Norge.
Om avtalet med landstinget sägs upp innebär det att  traumapatienter istället kommer att få köras i ambulans till närmaste akutmottagning.  Först där kommer en bedömning att göras om patienten är i behov av en intensivvårdshelikopter som i så fall måste flyga från Uppsala Universitetssjukhus.

Vill inte flyga till Uppsala

Ett alternativ hade varit att Norrmännen skulle flyga de svenska patienterna till Uppsala. Men det vill de inte göra, uppger Sveriges Radio Värmland.
Biträdande landstingsdirektör Hans Karlsson hoppas trots allt få till ett avtal med Norrmännen så att patineterna ska kunna få vård i Norge även i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag