Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snart når människan ända till yttre rymden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Farkostens utrustning har under åren gett forskarna ovärderlig information om himlakroppar och förhållanden hemma i Vintergatan, till exempel de första närbilderna på Jupiter och Saturnus.
Foto: Nasa

Ungefär 1,8 miljarder mil härifrån pågår något spektakulärt.

Rymdsonden Voyager 1 är på väg att lämna vårt solsystem.

– Det här är mycket spännande. Vi närmar oss solsystemets slutgiltiga gräns, säger Ed Stone vid California Institute of Technology enligt AFP.

Resan påbörjades 1977. Farkostens utrustning har under åren gett forskarna ovärderlig information om himlakroppar och förhållanden hemma i Vintergatan, till exempel de första närbilderna på Jupiter och Saturnus.

Därefter har Voyager 1 och systersonden Voyager 2 styrts om för att utforska solsystemets yttersta gränser. Och där är "ettan" nu.

Färska data visar att sonden utsätts för allt mer kosmisk strålning. Från januari 2009 till januari 2012 var ökningen 25 procent.

"Snabb eskalering"

– Men mer nyligen har vi sett en mycket snabb eskalering i den delen av energispektrumet. Från den 7 maj har den kosmiska strålningen ökat med fem procent på en vecka och med nio procent på en månad, säger projektforskaren Ed Stone vid California Institute of Technology enligt AFP.

Det tolkar amerikanska rymdstyrelsen Nasa som att Voyager 1 är på randen till att träda in den interstellära rymden, det vill säga där varken solen eller någon annan stjärna påverkar. Detta beräknas kunna ske inom två år.

"Slutgiltiga gräns"

– Det här är mycket spännande. Vi närmar oss solsystemets slutgiltiga gräns, säger Ed Stone.

Ett föremål skapat av människan tar sats för skuttet in i rymden mellan stjärnorna. Men Nasa hoppas på kontakt till åtminstone 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.