Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan vi tvingas jobba till 68 års ålder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Snart kan svenskarna tvingas arbeta till 68 års ålder.

Förslaget ingår i pensionsåldersutredningen som presenterades på tisdagen.

Den så kallade nya riktåldern blir en rekommenderad pensionsålder.

– Om du vill ha en godtagbar pension så bör du gå i pension vid riktåldern, säger utredaren Ingemar Eriksson.

I dag lämnade utredaren Ingemar Eriksson sin analys av de pensionsrelaterade åldersgränserna. Hans uppdrag har varit att, mot bakgrund av att livslängden ökar och att de äldre är friskare, föreslå förändringar som gör att vi kan och vill jobba längre upp i åldrarna.

Det gäller inte bara åldersgränser utan också hur arbetsmiljö och attityder måste förändras för att fler ska kunna arbeta längre.

Trots att pensionsåldern numera är flytande är 65-årsgränsen djupt förankrad i folksjälen. Och den faktiska pensionsåldern är lägre än så, lite drygt 63 år.

Följer medellivslängden

Tillsammans med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) höll Ingemar Eriksson en presskonferens på Rosenbad på tisdagen.

Utredningen vill införa ett nytt begrepp för pension som den kallar riktålder för pension, en riktålder som ska följa med medellivslängden uppåt.

2015 skulle den beräknas till 66 år, men börja tillämpas först 2019. 2022 höjs den enligt beräkningarna till 67 år och 2034 till 68 år.

– Om du vill ha en godtagbar pension så bör du kanske gå i pension vid riktåldern, säger utredaren Ingemar Eriksson.

– Det är vårt sätt att påverka den cementerade 65-årsgränsen.

En rad socialförsäkringar måste anpassas som en följd, bland annat sjukersättning och a-kassa.

– Vi har fortfarande en flexibel pensionsålder, men riktåldern blir en rekommenderad pensionsålder, säger Ingemar Eriksson.

Höjd ålder för tjänstepension

Utredningen vill också höja rätten att vara kvar i arbetslivet, det vill säga den åldersgräns som finns i lagen om anställningsskydd, från nuvarande 67 år till 69 år.

Från 2017 vill utredningen att gränsen för att börja ta ut tjänstepension höjs från 55 till 62 år.

Utredningen föreslår även att öka möjligheterna till studiestöd för personer i åldern 45-57 år, bland annat genom möjlighet till 40 veckors studielån för personer mellan 55 och 57 år.

Enligt Ulf Kristersson ligger nu ett stort ansvar på de fem partier som står bakom uppgörelsen om det gällande pensionssystemet att studera förslagen och försöka enas om en bred, ny uppgörelse.

Tycker du att svenskar ska jobba längre upp i åldrarna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.