Snart kan polisen få spionera i din dator

Publicerad
Uppdaterad
Snart kan polisen börja spionera - i din dator.
Enligt ett nytt lagförslag ska de få installera övervakningsutrustning hos vem som helst.
- Utredaren har enbart sett detta ur ett polisiärt perspektiv, säger Tord Pettersson jurist på Post- och telestyrelsen tilll Sveriges Radio.
Polisen ska enligt utredningen även ha rätt att föra ett register med datorernas identitetsnummer. Detta även utan att brott misstänks. Kritiker till utredningen hävdar att den kan innebära svåra integritetskränkningar. Justitieminister Thomas Bodström presenterar "Utredningen om elektronisk övervakning" som en patentlösning till att lösa grova brott såsom mord, människohandel och våldtäkt. Avlyssning av datorer är modellen.

Saknar balans

Det som Bodström underlåter att säga är att utredaren är Anders Eriksson, den förra Säpo-chefen, och att utredningen i praktiken innebär att polisen kan få bryta sig in hemma hos folk och installera övervakningsenheter i deras datorer. Utredningen saknar balans mellan integritet och polisarbetet anser kritikerna.

Polisiärt perspektiv

- Utredaren har haft ett för stort polisiärt perspektiv, ett brottspreventivt perspektiv, säger Tord Pettersson, jurist på Post- och telestyrelsen. - Vi tycker att flera av de slutsatser som utredaren drar saknar en balans för att man ska anse att frågorna har belyst utifrån ett helhetsperspektiv, alltså en avvägning mellan alla de intressen man ska titta på. I utredningen föreslås att polisen ska få större tillgång till alla ip-nummer - det är en internetadress som kan kartlägga en individs hela internetbeteende.

Mycket kritisk

Post- och telestyrelsen är mycket kritisk och säger att det är olämpligt att polis och åklagare ska ha tillgång till uppgifter som har ett stort skyddsvärde även om ingen brottsmisstanke föreligger. Polisen ska efter domstolsbeslut kunna bryta sig in hemma hos folk för att installera utrustning som övervakar datorn, föreslår utredaren även. Och det gäller inte bara grova brott, utan även lindrigare brott som till exempel hets mot folkgrupp.
Jan Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag