Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan gåtan med Arafats död vara löst

Snart kan det palestinska folket få veta vad som egentligen låg bakom Yassir Arafats död.

För drygt två månader sedan avslöjade al Jazeera att presidenten kan ha giftmördats.

I slutet av november ska de franska och schweiziska teamen resa till Ramallah för att utreda dödsorsaken.

Ett kriminaltekniskt team från Frankrike kommer att resa till Ramallah på Västbanken om knappt en månad - någon gång mellan den 24-26 november - för att undersöka president Yassir Arafats kvarlevor, uppger franska myndigheter för al Jazeera.

Även palestinska myndigheter har bekräftat för al Jazeera att datumen stämmer.

Förutom de franska utredarna ska även ett team från Schweiz utreda dödsfallet. De båda teamen arbetar var för sig, men kommer enligt uppgifter från palestinska myndigheter till al Jazeera, att få besöka graven och ta prover på Arafats kvarlevor samtidigt.

Spår av polonium

Arafat avled av en stroke år 2004, men hade innan dess varit mystiskt sjuk i en vecka. Fortfarande vet ingen vad som orsakade insjuknandet. I augusti i år påbörjade en domstol i västra Paris en utredning kring huruvida presidenten hade blivit giftmördad efter påtryckningar från hans änka, Suha Arafat.

Efter presidentens död har spår av det radioaktiva ämnet polonium hittats i Arafats kropp, vilket enligt utredarna är det största beviset för att presidenten kan ha blivit giftmördad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.