Björklund och Ekström rök ihop i SVT – efter förslaget

Jan Björklund debatterade ordningsbetyg och stök i den svenska skolan med utbildningsminister Anna Ekström i Aktuellt.
Foto: SVT/Aktuellt
Enligt Jan Björklund (L) har svenska skolan stora ordningsproblem.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
En majoritet av riksdagen vill införa omdömen i ordning.
Foto: Shutterstock

Jan Björklund har anklagat regeringen för att inte ta ordningsproblemen i den svenska skolan på allvar. 

– Skolk, sena ankomster, bråk, stök: Jag hör inte en enda åtgärd från den här regeringen, sa Liberalernas partiledare till utbildningsminister Anna Ekström i Aktuellt i kväll.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har under sin karriär engagerat sig djupt för en åtstramning av ordningen i svensk skola, och gick hårt åt regeringen under kvällens debatt där han krävde att de skulle införa betyg i uppförande.

Anna Ekström hänvisade till Lärarnas Riksförbund, som sagt att ordningsbetyg skulle innebära en stor administrativ apparat, vilket skulle leda till ytterligare pappersarbete för lärare, och ta tid från de uppgifter som de bör syssla med - att förbereda och utföra undervisning.

– Det här är en riktigt dålig ide, och tyvärr går den ut över lärarna, sa utbildningsministern under debatten i Aktuellt.

Liberalernas partiledare hävdade att ordningsbetygen skulle fungera i avskräckande syfte, då eleverna inte skulle vilja komma hem till sina föräldrar med ett dåligt betyg.

– Ditt stora problem Jan Björklund, det är att redan i dag så kan lärarna skriva ner på ett papper om elever inte har skött sig bra, dom kan också ringa till föräldrarna, det är fullt möjligt, sa Anna Ekström.

Hon anklagade även Jan Björklund och Alliansregeringen för att se föräldrar och elever som kund på en marknad, vilket hon hävdade försätter lärare i underläge.

Stök i skolan sänker Sveriges resultat i PISA, hävdar Björklund

– Ni är emot allt, kontrade Jan Björklund, och anklagade regeringen för att vara emot åtgärder för att upprätthålla ordning och reda.

Jan Björklund beskyllde sedan regeringens agerande i ordningsfrågan och stökiga skolor för att ha sänkt Sveriges resultat i den globala PISA-undersökningen. 

Förslaget om ordningsbetyg har stöd i riksdagen, men Anna Ekström sa enbart att resultatet av en framtida omröstning skulle tas om hand av regeringen, och gav inga löften om att det skulle följas. 

De borgerliga partierna vill ha omdömen i ordning, men utan att det ska synas i elevernas slutbetyg. 

– Omdömena är en av åtgärderna. De flesta länderna har någon slags ordningsbetyg, och det hade även Sverige förut. Sen vi tog bort dem har problemen ökat. När det står i betyget så blir det viktigt, säger Björklund till Expressen tidigare idag. 

Enligt L-ledaren har skolan stora svårigheter med dåligt uppförande och pekar på problem som skolk, klotter och skadegörelse vilket han tror grundar sig i en ”brist på vuxen auktoritet”. 

”Lärarna behöver mer befogenheter”

– Lärarna måste ha mer befogenheter, som att tillexempel kunna skicka ut elever som stör ur klassrummet. 

En majoritet av riksdagen ställer sig positivt till förslaget som även gillas av SD som länge har drivit frågan om ordningsbetyg. Tillsammans med de borgerliga partierna väntas de i dag under ett sammanträde i utbildningsutskottet uppmana regeringen att genomföra ändringar.

– Då får föräldrarna en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan. Det är inte alltid det kommer fram med tydlighet i de här samtalen mellan lärare och föräldrarna, det här blir mer svart på vitt hur deras barn har skött sig, säger Robert Stenkvist (SD), till SR.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.