Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan du få evigt liv – om du har råd

Snart hoppas forskarna kunna ladda ner en människas medvetande på en dator.Foto: Michal-Rojek / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Har du drömt om ett evigt liv någon gång?

Då kanske du kan få din önskan uppfylld – forskare i USA arbetar just nu med att försöka spara ner en människas medvetande på en dator.

Enda kruxet är att du måste ha lite pengar att avvara, närmare bestämt 25,25 miljarder kronor.

Det pågår just nu ett forskningsprojekt i Los Angeles där forskarna försöker lära en robotarm att tolka tankar. Man arbetar också med att kartlägga våra hjärnors aktivitet och människors medvetande. Syftet är att kunna föra över en persons minnen, tankar och personlighet till en dator. På så sätt hoppas man kunna skapa ”evigt liv”, en dröm som tidigare bara funnits i science-fiction-världen.

I kvällens avsnitt av Vetenskapens värld på SVT berättar forskarna mer om sitt projekt, som ingår i samarbetet ”Initiative 2045”. Finansiären är den ryske IT-miljardären Dimitry Itskov och han hoppas på att kunna bli en av dem som aldrig dör. Den som vill kan också föranmäla sig till en liknande avatar. Enda kruxet är att det kostar 25,25 miljarder kronor.

Komplicerat system

Men vägen fram är inte helt enkel. Hjärnan och nervcellerna är ett komplicerat system som är uppbyggt på ett samarbete mellan en anatomi, biokemi och fysiologi. Därmed är det många som inte tror att projektet kommer att lyckas.

En som däremot tror att det kommer att kunna gå att utveckla systemet är Ken Hayworth. Han är neurovetare och försöker skapa en bild av hur kopplingarna mellan nervcellerna i hjärnan fungerar. Om han skulle lyckas med det tror han att det skulle kunna leda till en bättre förståelse för hur det rent praktiskt skulle gå att ladda ner en människa i en dator.

– Vi har inte tekniken att kartlägga hjärnan och bevara minnen i dag men det är bara en fråga om tid, säger Ken Hayworth till SVT.

Kritisk till att det fungerar

Neurobiologen Miguel Nicolelis ställer sig dock kritisk till att det hela skulle kunna fungera. Han bedriver forskning för att utveckla neuroproteser och på så sätt ge blinda synen tillbaka. Men bara för att det skulle kunna gå att skapa nya sinnen innebär inte det att det skulle kunna gå att spara ned dem, menar han.

– Vår forskning visar att hjärnan kan lära sig nya saker genom att bearbeta rå information till kunskap. Det kan inte göras i en dator, du kan aldrig få en maskin att generera ny kunskap utifrån information, säger Miguel Nicolelis till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.