Foto: Kalla Fakta/TV4
 Foto: Kalla Fakta/TV4

Snart kan den svenska bojkotten vara över

Publicerad
Uppdaterad
Bilderna på fårens blodiga bakar chockade svenskarna - men snart kan den svenska köpbojkotten mot australisk merinoull vara över.
Textilföretag i Sverige har bearbetats av representanter för ullindustrin som besökt Stockholm de senaste dagarna.
- Flera handlare har gett oss indikationer på att de är beredda att köpa ull från djur som det inte har gjorts mulesing på eller har behandlats med smärtstillande, säger läkaren Meredith Sheil till den australiensiska tv-kanalen ABC.
Bilderna på blödande får som hade utsatts för mulesing, ett ingrepp som går ut på att skära bort en del av skinnet på djurens bak, visades av TV4:s Kalla fakta.
Reaktionen på den blodiga proceduren var omedelbar från svenska klädproducenter.
Företag efter företag, bland andra H&M och Kappahl, stoppade omedelbart redan lagda beställningar och beslutade att sluta köpa merinoull från Australien så länge mulesing används.

Äts upp av flugor

Syftet med så kallad mulesing är att förhindra att en speciell fluga lägger ägg i djurets hudveck, vilket innebär att djuren riskerar att ätas upp av flugor inifrån.
Nu kan den svenska köpbojkotten vara på väg att lyftas, enligt australiska nyhetssajten ABC.
I tre dagar har representanter för företaget Animal Ethics varit på besök i Sverige och träffat folk från branschen. Själva besökslistan är hemlig.
Animal Ethics har informerat de svenska modeföretagen om en spray som bedövar djuren innan mulesingen utförs.

"Ingen vill utföra mulesing"

Allan Giffard, en av Animal Ethics direktörer, uppger att sprayen, Tri-Solfen, gör ingreppet i princip smärtfritt.
- Vi bryr oss om djuren och ingen vill utföra mulesing. Men det är det hittills enda sättet att stoppa den här flugan från att lägga ägg i djuret, säger han till Expressen.se.
Enligt Giffard stämmer inte de blodiga bilderna som visades i Kalla fakta överens med hur mulesing utförs i dag.
- De fårbönder som har fått utbildning i mulesing gör det på ett helt annat sätt, säger han.
2010 ska mulesing ha stoppats helt, enligt en överenskommelse.

Tänker inte häva bojkott

Men de svenska modeföretag som Expressen.se har talat med tänker inte häva sin bojkott förrän mulesing inte längre utförs i Australien.
Bara RNB, som äger Polarn o. Pyret, JC och Brothers/Sisters, bekräftar att det har träffat Animal Ethics.
Informationschefen Cecilia Lannebo betecknar mulesing som en oacceptabel metod.
- Men vi måste se vad som gagnar fåren. Mår fåren bättre om vi inte handlar merinoull fram till mulesingstoppet 2010 eller vad händer med dem då? Det är det vi tittar på, säger RNB:s informationschef Cecilia Lannebo till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag