Snart kan barn få gratis vaccin mot vattkoppor

Foto: COLOURBOX / COLOURBOX
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Snart står det klart om alla barn i Sverige ska erbjudas gratis vaccin mot vattkoppor. I år ger Folkhälsomyndighetens besked om vaccinet bör föras in i det nationella vaccinationsprogrammet.

– Det är inte självklart vad vi kommer att komma fram till, säger enhetschefen Adam Roth.

Feber, trötthet och kliande, röda utslag över hela kroppen. Symptomen på vattkoppor blir oftare besvärligare ju äldre man är – men kan i framtiden undvikas om vaccin mot sjukdomen erbjuds gratis till alla barn och ungdomar.

– Fördelarna är förstås att man undvika sjukdomsbörda. Vattkoppor drabbar ju i princip alla i Sverige. Oftast är det en lindrig sjukdom. Men 300 till 400 fall per år måste sjukhusvårdas bland unga, och sedan är det ungefär hälften så många som måste sjukhusvårdas bland äldre, säger Adam Roth, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till TT.

Han fortsätter:

– Bland alla de lindriga fallen är det ju en hel del där någon måste stanna hemma med sjukt barn. Det finns flera aspekter av vad man kan förebygga med ett effektivt vaccin.

Etiskt och ekonomiskt

Folkhälsomyndighetens utredning har pågått sedan våren 2018 och i år ska de ansvariga lägga fram sina slutsatser och förslag på socialdepartementets bord. Därefter är det upp till regeringen att ta ställning i frågan.

– Det är tre huvudkriterier som vi tittar på. Det är att vaccinationen effektivt måste förebygga sjukdomsbörda. Sedan måste det vara samhällsekonomiskt gångbart och etiskt gångbart, säger Adam Roth.

TT: Är nackdelarna främst samhällsekonomiska, eller finns det medicinska risker med ett vattkoppsvaccin?

– Det är det här som utredningen kommer att visa, så jag kan inte helt förekomma det. Vi har väldigt höga krav på ett vaccin som ska ingå i ett nationellt program, så nyttan måste väldigt tydligt överväga riskerna.

"Effektivt vaccin"

I andra länder har dylika utredningar landat i olika slutsatser. I exempelvis USA vaccineras alla barn sedan 1995 mot vattkoppor. Antalet rapporterade fall av sjukdomen sjönk där med 82 procent mellan 2000 och 2010, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

– Det är ett effektivt vaccin. Vaccinerar man med två doser tar man i princip bort cirkulationen av vattkoppor i samhället, säger Adam Roth.

Folkhälsomyndigheten väntas komma med sin rekommendation om vaccin till sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.