Brandmän i Australien bekämpar elden. Foto: ALL OVER PRESS
Brandmän i Australien bekämpar elden. Foto: ALL OVER PRESS

Snart kan även Europa drabbas

Publicerad
Uppdaterad
Bränderna i Australien beror på klimatförändringarna - och snart kan även Europa drabbas, menar meteorologen och klimatforskaren Andreas Vallgren.
- Det är alltså inte frågan om en otäck engångsföreteelse, skriver Andreas Vallgren i en artikel på debattsajten Newsmill.
Stora bränder härjar i det rekordtorra Australien.
Torkan var väntad och beror troligen på klimatförändringar, enligt meteorologen och klimatforskaren Andreas Vallgren i en artikel på debattsajten Newsmill.

Alltmer akut

- En enskild händelse säger inget om klimatet, men det går inte längre att tala om enskilda händelser. Södra Australien har plågats av torka sedan tidigt 1990-tal och effekterna ter sig alltmer akuta. Vi talar inte längre om möjliga effekter i framtiden, det här sker nu.
Stora bränder kan bli vanliga och även drabba andra delar av världen, menar meteorologen.
- Kombinationen uppvärmning, minskad nederbörd och behovet av vatten, är ett problem inte bara i Australien. Folkrika delar av världen som Kina står redan nu inför en potentiellt katastrofal situation. För många i Europa känns problemen i Australien igen. I samband med en extrem värmebölja sommaren 2003, vilken delvis tillskrivits den globala uppvärmningen, skördades närmare 35 000 människoliv i främst Västeuropa, skriver Andreas Vallgren på Newsmill.

Klimatförändringarna


- Vi hittar samma effekter på många håll i världen. Det framstår som mycket sannolikt att de förvärrade episoderna med torka kan kopplas till klimatförändringarna. Något som förutspås förvärras ytterligare i framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag