Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart kan alla som fyller 18 få interrailkort

Nästa år kan alla som blir myndiga få ett interrailkort i present av EU.Foto: Sanna Dolck / KVP

Grattis på 18-årsdagen!

Nästa år kan alla som blir myndiga få ett interrailkort i present av EU.

Om förslaget går igenom kan det kosta unionen 15 miljarder – om året.

Gratis interrailkort till alla 18-åringar som bor inom EU. EU-parlamentet diskuterar just nu om den här generösa presenten ska bli verklighet, skriver brittiska Independent.

Syftet är att unga EU-medborgare ska få "känsla av att höra till".

Samarbete i 30 länder

Initiativet togs efter att kommissionens president Jean-Claude Junker efterlyst bättre samarbete inom EU i sitt tal unionstal i Strasbourg.

Idén är att alla som är EU-medborgare eller har uppehållstillstånd i ett EU-land ska få ett tågluffarkort på sin 18-årsdag.

Interrail är ett samarbete mellan drygt 30 länder. I Sverige kostar ett kort normalt omkring 2 100 kronor, men under vintersäsongen sänks priset. Den typiska resperioden är under sommaren, till exempel mellan två utbildningar. Gratiskortet kan användas i tre veckor någon gång under en tvåårsperiod.

Även medborgare i länder som inte ingår i samarbetet – Baltikum, Cypern och Malta är några av dem – ska kunna resa på annat sätt, enligt EU-förslaget.

Parlamentet ska rösta om förslaget nästa vecka.

"Upptäcka omväxlande Europa"

Det är tysken Manfred Weber, ordförande i Europeiska Folkpartiets grupp, EPP, som utformat förslaget.

– Ett sådant program skulle ge alla unga människor en möjlighet att upptäcka hur omväxlande Euorpa är, oavett vilken social och utbildning de har, och dessutom marknadsföra tågresor som ett enkelt sätt att minska utsläpp, skriver han bland annat.

Italiens premiärminister Matteo Renzi säger till Washington Post att han tycker gratis tågluffarkort är "en väldigt bra idé".

Tyska nyhetsbyrån Tagesschau har beräknat att förslaget kostar 1,5 miljarder euro per år (drygt 15 miljarder svenska kronor) om man utgår ifrån att drygt hälften av alla unga utnyttjar möjligheten.