Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snart högre krav på bakteriedödande tvål

WASHINGTON. Tillverkare av antibakteriella tvålar och duschkrämer kan i framtiden tvingas visa att produkterna är säkra och effektivare än tvål och vatten för att förebygga infektioner och hindra bakteriespridning.

Förslaget till de nya, skärpta reglerna har lagts fram av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA. Enligt myndigheten visar forskning att långvarig exponering för bakteriedödande kemikalier, exempelvis triklosan och triklokarban, som ingår i antibakteriella produkter kan medföra hälsorisker. Exempelvis kan de påverka människors hormoner och bidra till att bakterier utvecklas till stammar som är svåra att kontrollera.

Företag som misslyckas med att visa att produkterna är säkra och effektivare måste enligt FDA-förslaget förändra produkterna så att de svarar mot kraven eller märka om dem för att de ska få finnas kvar i butikshyllorna.

Myndigheten konstaterar att miljoner amerikaner använder bakteriedödande produkter, men att det saknas bevis för att de är mer effektiva mot bakteriespridning än tvål och vatten.

Två branschorgan uttryckte i ett gemensamt uttalande att de var "förbluffade" över FDA:s slutsatser att det inte finns några bevis om fördelarna med antibakteriella produkter och hänvisade till ett "dussintal" studier.