Ikea stoppar all försäljning av öl och vin på sina varuhus. Foto: John PhillipsIkea stoppar all försäljning av öl och vin på sina varuhus. Foto: John Phillips
Ikea stoppar all försäljning av öl och vin på sina varuhus. Foto: John Phillips
"Det har inte varit så stor efterfrågan", förklarar Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea beslutet. Foto: Ikea"Det har inte varit så stor efterfrågan", förklarar Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea beslutet. Foto: Ikea
"Det har inte varit så stor efterfrågan", förklarar Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea beslutet. Foto: Ikea

Nu är det slut med drickandet på Ikea

Publicerad

Snart blir det alkoholfritt på Ikea.

Försäljningen av öl och vin stoppas helt på samtliga varuhus under hösten.

– Det har inte varit så stor efterfrågan, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea.

De senaste tio åren har Ikea serverat vin och öl i sina restauranger. 2005 ordnade varuhusen vinprovning med Carl-Jan Grankvist för att skapa ett oväntat möte.

Men nu är det slut med skålandet i Ikeaglasen. Under året kommer alkoholen att fasas ut från samtliga varuhus i Sverige.

Tar bort från menyn

– Det handlar om att vi ser över vårt sortiment. Det har inte varit så stor efterfrågan, varken på öl eller vin, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea.

"Beslöt oss för att ta bort alla"

Öl och vin har funnits som ett alternativ på restaurangerna, men de flesta kunder har valt att fika helt alkoholfritt då de handlar på Ikea.

– Då beslöt vi oss för att ta bort alla alkoholhaltiga drycker från menyn, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea.

Har det skapat problem att servera alkohol?

– Nej, nej. Absolut inte. Men vi jobbar för att skapa en bra upplevelse på många olika sätt, säger Anna Pilkrona Godden.

Hon vet inte vad det är som gör att kunderna inte sätter ett glas vin i samband med möbelshopping.

Nyttigare mat med mindre salt

Men flera av Ikeas nyheter i höst handlar om att leva sundare. Mindre socker och salt – mer grönt.

– Nästan en tredjedel av Ikeas sortiment byts ut varje år. Det är samma sak med maten. I juni började vi med grönsaksbullar som komplement till de köttbullar som vi har sålt sedan 1959, säger Anna Pilkrona Godden.

Det var Sundsvalls Tidning som först uppmärksammade Ikeas policyändring. Rut Jonsson, handläggare på Sundsvalls kommuns enhet för serveringstillstånd, säger till ST att det inte varit några problem med att varuhuset sålt alkohol:

– Nej, verkligen inte. Ikea har skött sitt tillstånd på ett jättebra sätt och det har inte varit en enda incident.

"Är det verkligen bra?"

Bloggaren Cecilia Svensson krävde för ett halvår sedan att Ikea ska ta bort alkoholen i sina restauranger.

– Det är inte konstigt att vi dricker alkohol i vårt samhälle, men jag tycker att det är konstigt att vi måste ha det överallt. Och jag ställer mig frågan om det verkligen är bra? säger hon till Expressen och fortsätter:

– Jag tycker att det är klokt av IKEA att se över det här med - och ta bort - alkoholserveringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag