Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart avslutas fallet med Calle Jonsson

Calle Jonsson har redan åtalats – och frikänts för brottet 2005 – men hösten 2014 utfärdades en ny europeisk arresteringsorder från Grekland. Foto: Sven Lindwall
Bild tagen i samband med rättegången i Grekland 2005.Foto: Sven Lindwall

I juli preskriberas Calle Jonssons fall, där han misstänks för ett mordförsök på den grekiska ön Kos för femton år sedan.

Det innebär att grekerna inte kan få igenom sin begäran att få honom utlämnad från Sverige.

Nu är det femton år sedan som Calle Jonsson befann sig på den grekiska semesterön Kos. Det blev startskottet på en process där han anklagades för mordförsök på en man, och åklagaren försökte bland annat få honom fälld genom att visa att blod från offret fanns på svenskens tröja.

Calle Jonsson har redan åtalats – och frikänts för brottet 2005 – men hösten 2014 utfärdades en ny europeisk arresteringsorder från Grekland. Det betyder att Calle Jonsson riskerar att ställas inför en ny rättegång där utgången är oklar. I augusti 2015 hördes han igen, i Sverige.

 

LÄS ÄVEN: Calle Jonsson kan bli fri – utan att dyka upp

 

Försvann spårlöst

Innan förhandlingar kan hållas i svensk domstol om den grekiska arresteringsordern måste den nya utredningen delges Calle Jonsson. I ett senare steg skulle tingsrätten pröva begäran om utlämning. Men så långt kom man aldrig. Calle Jonsson är försvunnen och i slutet av juli preskriberas brottet.

 

LÄS ÄVEN: Polisen söker efter Calle Jonsson, 32

 

Calle Jonssons pappa meddelade i höstas att sonen inte frivilligt höll sig undan polisen, utan befann sig på semester. Att brottet nu preskriberas innebär att svenskt rättsväsende inte längre kommer att bistå grekerna som begärt Calle Jonsson utlämnad.

 

LÄS ÄVEN: Calle Jonssons pappa: "Han är på semester"

 

Calle Jonssons mamma Katarina Jonsson har tidigare sagt till Expressen att sonen reagerat starkt över Greklands nya begäran.

– Det håller på att förstöra hans liv, så även våra. Han har två små barn numera. Det är fruktansvärt att man får hålla på så här. Alternativet, att han ska hamna där igen, går bara inte, sa hon i höstas.

Hur det påverkar det grekiska rättsväsendets agerande är oklart.

– Brottet preskriberas ju här i Sverige men inte i resten av världen, säger Mari Lind Thomsen på internationella åklagarkammaren i Stockholm till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.