Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart är vi tio miljarder människor på jorden

År 2022 tros Indien passera Kina som det land med flest invånare. Foto: AJP

Världens befolkning kommer att öka något snabbare de kommande åren än vad experterna trott.

År 2050 är vi 9,7 miljarder människor på jorden, en ökning med 33 procent från dagens 7,3 miljarder, enligt en ny prognos från FN.

Världens befolkning

Världens befolkning har ökat dramatiskt de senaste 200 åren, en effekt av allt effektivare livsmedelsförsörjning i kombination med medicinska framsteg.

Enligt beräkningar fanns det en miljard människor på jorden 1804. År 1927 hade siffran stigit till två miljarder, och 1960 hade ytterligare en miljard människor tillkommit. Idag är vi 7,3 miljarder människor på jorden – en exempellös ökning på kort tid.

Ökningen har dock saktat in på senare tid, beroende på lägre födelsetal i de flesta regioner utanför Afrika. Samtidigt har världens befolkning blivit allt äldre. År 2050 kommer 34 procent av Europas befolkning att vara över 60 år. I Latinamerika och Asien kommer motsvarande siffra att vara 25 procent.

Källa: FN

FN uppdaterar sina befolkningsprognoser vart tredje år. Den förra prognosen, från 2012, förutspådde en folkmängd på 9,6 miljarder år 2015. Nu har man alltså justerat upp den siffran med 100 miljoner människor.

Även prognosen fram till nästa sekelskifte, 2100, har justerats uppåt, från 10,9 till 11,2 miljarder människor.

Merparten av ökningen äger rum dels i ett antal länder i Afrika med höga födelsetal, dels i några länder som redan har en stor befolkning.

Till den första gruppen hör tio afrikanska länder som beräknas femdubbla sin befolkning fram till år 2100: Angola, Burundi, Kongo-Kinshasa, Malawi, Mali, Niger, Somalia, Tanzania, Uganda och Zambia.

Ond cirkel

Alla är extremt fattiga länder – och befolkningstillväxten gör det ännu svårare att komma åt fattigdomen, enligt John Wilmoth, chef för FN:s befolkningsenhet.

"Det gör det svårare att bekämpa hunger och undernäring, och svårare att bygga ut utbildnings- och hälsosystemen", säger Wilmoth i ett pressmeddelande.

Till den andra gruppen hör länder som Indien, Pakistan, Indonesien, Nigeria, Etiopien och USA.

Bland dessa har Nigeria den snabbast växande befolkningen. För tillfället ligger landet på sjunde plats i befolkningsligan, men redan 2050 kommer man att passera USA, och blir då världens tredje folkrikaste land.

Indien snart i topp

Kina och Indien förblir de två största länderna i världen vad gäller folkmängd, båda med över en miljard människor. Men snart byter de plats på listan – år 2022 tros Indien passera Kina.

Beräkningarna bygger på antagandet att nuvarande trender står sig över tid, vilket inte är helt säkert. Det påpekas att små skillnader i födelsetalen kan medföra stora skillnader efter några decennier.

Å andra sidan är 60 procent av befolkningen i Afrika yngre än 24 år. När alla dessa ungdomar får egna barn kommer befolkningen obönhörligen att växa kraftigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.