Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snabbtester på gång: ”Resultat inom 15 minuter”

Snabbtester ska börja användas inom vård och omsorg – visar resultat på 15 minuter.
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Karin Tegmark Wisell vid torsdagens pressträff.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Karin Tegmark Wisell vid torsdagens pressträff. Marie Morell, ordförande för Sveriges kommuners och regioners sjukvårdsdelegation, deltar genom videolänk.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snabbtester ska börja användas inom vård och omsorg – meddelar regeringen under en pressträff på torsdagseftermiddagen. 

Testerna ska användas för att upptäcka och motverka utbrott på exempelvis äldreboenden. 

– Det kan visa resultat inom 15 minuter, säger statsminister Stefan Löfven (S). 

Klockan 16.15 på torsdagseftermiddagen höll regeringen en extrainkallad pressträff där Stefan Löfven släppte nyheten om att Statens kommuner och regioner nu har kommit överens om att regeringen ska finansiera snabbtester inom vård och omsorg. 

Regionerna tar på sig att genomföra testningen.

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Karin Tegmark Wisell vid torsdagens pressträff. Marie Morell, ordförande för Sveriges kommuners och regioners sjukvårdsdelegation, deltar genom videolänk.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Testerna ska kunna visa resultat redan inom en kvart. 

– Det är framför allt inom vården och omsorgen som snabbtesterna behövs så fort som möjligt. Staten kommer att ersätta regionerna för varje snabbtest, säger Stefan Löfven. 

Snabbtester mindre känsliga än PCR-tester

Testerna bedöms vara ett viktigt redskap för att kunna upptäcka och motverka utbrott inom äldreomsorgen – som regeringen och Folkhälsomyndigheten misslyckats med att skydda under pandemin, enligt Coronakommissionens delrapport. 

– Snabbtester kan också användas i vissa situationer för personer som inte uppvisar symtom men som ändå kan vara smittsamma, säger socialminister Lena Hallengren (S). 

Snabbtesterna är inte lika känsliga som PCR-testerna. 

– Vi berättade för ett par veckor sen att snabbtester kunde användas som komplement till PCR-tester. Snabbtester kan visa resultat redan inom 15 minuter men det kräver att vårdpersonal utför provtagningen och dessutom vet vi att de inte upptäcker riktigt lika låga virusnivåer som PCR-tester, säger Lena Hallengren. 

– Det gör att snabbtester fyller annan funktion. Under rätt förutsättningar kan de upptäcka utbrott på till exempel äldreboenden. 

Kan fånga upp sjuka personer som inte visar symtom

Screeningen med snabbtester ska ses som ett komplement, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten. 

– Antigentester kan också användas för att screena hälso- och sjukvårdspersonal och personal inom äldreomsorgen. Personal som inte upplevt symtom, eller symtom som är så milda att man inte inser att man är sjuk. med regelbunden screening kan man fånga upp smittsamma personer, men screeningen ska verkligen ses som en tilläggsåtgärd och inte som en ersättning av de åtgärder som redan finns, säger Wisell. 

Även Marie Morell, ordförande för Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, medverkar under pressträffen. 

– Antigentester, eller snabbtester, är ett komplement till PCR-tester och kan exempelvis användas i äldreomsorgen för att vara ett effektivt verktyg för att smittspåra. Men också för att göra en första bedömning, till exempel misstänkta patienter på en akutmottagning, säger Morell. 

Folkhälsomyndigheten om snabbtesterna

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, berättar om snabbtesterna för pågående infektion som ska börja användas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.