Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snabbkollen - detta har hänt i krisen

Foto: Gleb Garanich

Världens blickar är riktade mot Ukraina.

Sedan Viktor Janukovytj tog över presidentskapet har landet kantrats av konflikter och oro.

Här är de viktigaste milstolparna som har lett fram till dagens spända läge.

* Februari 2010:  Proryske Viktor Janukovytj vinner presidentvalet och tar över premiärministerposten efter Julia Tymosjenko. Tidigare premiärministern och oppositionsledaren Tymosjenko accepterar inte det officiella valresultatet och båda parter anklagar varandra för valfusk.

* Oktober 2011: Tymosjenko döms till sju års fängelse för maktmissbruk. EU kritiserar domen som politisk och kräver att Tymosjenko ska släppas.

* November 2013: Protester inleds på torget Majdan Nezalezjnosti mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU. Protesterna sprider sig främst i det västra, mer EU-vänliga Ukraina, och utvecklas till en mer allmän protest mot president Janukovytj och regeringens ryssvänliga utrikespolitik.

* Januari 2014: I slutet av månaden övertas kontrollen av flera regionala regeringsbyggnader i västra Ukraina av demonstranterna. Efter hårda strider mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter riktas skarp kritik från det internationella samfundet mot Janukovytj insatser mot demonstranterna.

* Februari 2014: I mitten på februari förlorar regimen kontrollen över det ukrainska parlamentet och Janukovytj avgång krävs.

* Den 21 februari: Janukovytj kommer överens med oppositionen om en ny konstitution som bland annat innebär att nyval ska hållas, att en nationell samlingsregering bildas och att parlamentet får mer makt.

* Viktor Janukovytj vägrar att acceptera parlamentets beslut och flyr till Ryssland efter att ha ställts inför riksrätt. Den 22 februari släpps Julia Tymosjenko fri i samband med att Janukovytj avsattes.

* Den 27 februari godkänner det ukrainska parlamentet den EU-vänlige oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk som ny premiärminister. Samtidigt tar företrädare för det högerextrema Svoboda plats i regeringen.

* Samma dag avsätter de regionala myndigheterna på Krim den, av Kiev, tillsatte regionala premiärministern. Pro-ryske Sergij Aksjonov tillsätts i ett utnämnande som inte sanktionerats av parlamentet i Kiev.

* Den 28 februari förflyttar Ryssland tusentals militärer från flottbasen i Sevastopol och tar över parlamentsbyggnader och flygplatsen i regionhuvudstaden Simferopol. Putin menar att Ryssland har rätt att skydda sina intressen och rysktalande människor om deras säkerhet hotas.

* 1 mars får Rysslands president Vladimir Putin klartecken från ryska parlamentet om en militär insats i Ukraina. Ukrainas inrikesminister kallar agerandet för en militär invasion.

* Den 2 mars kallar chefen för Ukrainas nationella säkerhetsråd, Andrij Paruby, in alla militära reservstyrkor för att garantera "Ukrainas säkerhet och territoriella integritet". Landets militär sätts i högsta beredskap och utrikesministern vädjar till Nato om hjälp.

* Den 3 mars: Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier beskriver krisen som den värsta sedan Berlinmurens fall.

* Den 11 mars förklarar det regionala styret på Krim sig självständigt från Ukraina.

* Den 16 mars annekteras Krimhalvön av Ryssland. 93 procent av väljarna på Krim uppges rösta för att halvön ska tillhöra Ryssland.

* Den 21 mars skriver Putin under ett avtal som bekräftar att Krim annekterats av Ryssland. Folkomröstningen på Krim har endast godkänts av Ryssland.

* USA:s president Barack Obama anländer den 25 mars till Europa för att diskutera krisen i Ukraina. Obama kräver att Europa tar till hårdare sanktioner mot Ryssland.

* Den 6 april: Proryska demonstranter stormar byggnader i flera städer i östra Ukraina, bland annat Donetsk och Charkiv, och hissar den ryska flaggan. 

Precis som på Krimhalvön är många rysktalande i Ukrainas östra delar, och stödet för Ryssland är stort. Ukraina är kraftigt delat mellan en mer proeuropeisk del, som röstade på Julia Tymosjenko 2010, och en mer prorysk del som röstade på Viktor Janukovytj. I vissa regioner röstade över 75 procent på Janukovytj 2010.

* Den 9 april: Ukrainas premiärminister säger till Putin att konflikten i östra Ukraina måste lösas tills på fredag.

* Den 13 april ger Ukrainas regering en tidsfrist till de beväpnade grupperna i landets östra delar: Lägg ner era vapen och lämna de ockuperade byggnaderna innan klockan 08 på måndagen.

* Den 14 april: Tidsfristen löper ut utan att de proryska grupperna lyssnar till uppmaningen.

* Den 15 april: Den ukrainska armén sätter in militären mot de pro-ryska separatisterna i en "antiterrorist-operation". Enligt Russia Today har flera medlemmar från de pro-ryska grupperna skadats, och "det kan också ha förekommit dödsfall". Uppgifterna förnekas dock av Ukrainas försvarsdepartement, skriver Sky News.

* Den 17 april: USA och Ryssland enas om en nedtrappning efter maratonmöten.

* Den 19 april: Ukraina utlyser vapenvila över påsk.

* Den 20 april: Fem personer skjuts ihjäl vid en vägspärr i Slovjansk.

* Den 22 april: Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov beordrar en nystart av militäroperationen mot proryska separatister. Anledningen är att två kroppar med spår av tortyr ska ha hittats i ett område där proryska separatister styr.

* Den 25 april: En ukrainsk helikopter träffas av granateld när den står på en bas i närheten av Kramatorsk. Helikoptern exploderar - piloten lyckas ta sig ur men blir skadad.

* Den 25 april: En grupp med militära observatörer, varav en svensk, förs bort av proryska trupper i Slovjansk i östra Ukraina. Gruppen bjöds in av Ukraina, leddes av Tyskland, och arbetade med stöd från organisationen OSSE.

* Den 27 april: Den svenske OSSE-observatören Thomas Johansson släpps av medicinska skäl.

* Den nytillsatte borgmästaren i Charkiv, Hennadij Kernes, skjuts i ryggen av okända gärningsmän. Enligt BBC stöttade Kernes Ukrainas avsatte presidenten Viktor Janukovytj under upproret på Majdan. Han har därefter uttryckt en större lojalitet med regeringen i Kiev.

* Den 29 april: Över 3 000 proryska aktivister stormar en myndighetsbyggnad i Luhansk i östra Ukraina. Stormningen sker efter att EU infört sanktioner mot ytterligare 15 ryssar i president Putins innersta krets.

* Den 2 maj: Minst 38 människor dödas när en fackföreningsbyggnad sätts i brand i Odessa i södra Ukraina.

Den 3 maj: Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) anser att Ukraina och Ryssland – tekniskt sett – befinner sig i krig.

*Den 7 maj: Putin ber separatisterna att skjuta upp den planerade folkomröstningen för självständighet den 11 maj.

Källor: Reuters, TT, AFP, BBC, Guardian, Sky News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.