Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snabbguide: Det här gäller för bloggare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Försäljning av varor via din egen blogg eller din egna webbplats skiljer sig inte från försäljning av varor på andra sätt.

Här är en snabbguide till vad som gäller.

Produkter som du får gratis av företag

Om du har en blogg som tar upp en viss typ av ämnen, till exempel en modeblogg eller en träningsblogg, kan det hända att du får gratis klädesplagg, hudvårdsprodukter eller annat från olika företag. Om ett klädföretag regelbundet skickar kläder i din storlek och förväntar sig att du ska nämna dessa i bloggen kan det innebära att det ses som en ersättning för utfört arbete – du utför arbetet genom att skriva om och göra reklam för produkterna i bloggen och får kläder eller andra produkter som ersättning.

Intäkten är då produktens marknadsvärde, det vill säga samma pris som i butik. Om intäkten ska redovisas som näringsverksamhet eller tjänsteinkomst beror på hur bloggverksamheten drivs.

Om du driver en blogg självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte bedriver du näringsverksamhet, och då ska ersättningen redovisas i näringsverksamheten. Annars ska du redovisa intäkterna som hobby.

Ersättning för att skriva om företag och deras produkter

Det kan hända att du får ekonomisk ersättning för att du nämner restauranger, företag eller deras produkter när du bloggar. Skillnaden är då att det finns ett avtal om att du ska göra en motprestation innan du får ersättningen. Det rör sig alltså om en ersättning som du får för att ha utfört ett arbete – och intäkten ska då redovisas som näringsverkamhet eller tjänsteinkomst beroende på hur bloggverksamheten bedrivs.

Om du driver bloggen självständigt under en längre tid och har ett vinstsyfte innebär det att du bedriver näringsverksamhet. Ersättningen för att du skrivit om ett företags varor eller tjänster ska då redovisas i näringsverksamheten. Annars ska intäkterna redovisas som hobby.


Källa: Skatteverket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.