FULL FART. Ge inte upp om din dator känns slö och långsam. Det finns knep att få fart på den igen. IT-experten Fredrik Granlund ger dig sju enkla knep för att få fart på datorn igen. Och det bästa av allt det mesta är gratis.
FULL FART. Ge inte upp om din dator känns slö och långsam. Det finns knep att få fart på den igen. IT-experten Fredrik Granlund ger dig sju enkla knep för att få fart på datorn igen. Och det bästa av allt det mesta är gratis.

Snabbare dator gratis

Publicerad
Uppdaterad
Långsam dator?
Släng inte ut den än.
Pröva först IT-expertens sju enkla steg till en snabbare dator.
Det är med datorer som med ditt skrivbord om du aldrig städar blir det kaos. Kaos på datorns diskar betyder försämrad prestanda och irriterande programkrascher. Och ju längre du låter din dator ligga ostädad, desto långsammare blir den. Men misströsta inte IT-experten Fredrik Granlund kan hjälpa dig.

Sju enkla knep

Med hans sju enkla steg kan du också få en snabbare dator. Och han börjar med ett bonustips: - Om du fortfarande har Windows 98 - byt till Windows XP. Det är mycket bättre och stabilare. Om du kör Windows XP eller Me är det säkrast att börja med att skapa en återställningspunkt innan du börjar rensandet: Start/Alla program/Tillbehör/Systemverktyg/Systemåterställning. Om något skulle gå fel kan du då få tillbaka dina nuvarande inställningar. 1.

DISKRENSNING

Tar bort onödiga filer, snabbar upp webbläsaren och ger mer ledigt utrymme på hårddisken. Klicka på startmenyn och sedan på "Kör". Skriv "cleanmgr" i fönstret. Välj hårddisken i rullisten och klicka på "ok". Programmet letar nu efter onödiga filer på din hårddisk. När programmet letat klart, klicka för alla valalternativ utom "komprimera gamla filer". Klicka sedan på "ok". 2.

DISKFRAGMENTERING

Programmet Defrag parar ihop alla filfragment som sparats på olika ställen på hårddisken och "buntar ihop" dem i ett enda stycke. Du hittar Defrag under "tillbehör" och "systemverktyg" i din dators startmeny. Det tar lång tid, flera timmar, och görs bäst över en natt. OBS! Avbryt inte en defragmentering! 3.

RENSA REGISTRET

Allting som händer i din dator sparas i en databas som kallas "registret". Men här ska du inte rota själv, det kan sluta illa. Det finns program som rensar upp i registret. Detta ger en snabbare uppstart och färre krascher. Ett bra program heter Norton Systemsworks, från Symantec. Det finns en gratis pröva på-version på www.symantec.com. Det finns också flera gratisprogram. Sök på ordet "register" hos till exempel download.com. 4.

STÖRRE HÅRDDISK

Ju större hårddisk du har, desto mer utrymme kan du låta Windows breda ut sig på. Du kan få en många gigabyte stor hårddisk för bara någon tusenlapp. För ett par hundralappar extra sätter din datorbutik in hårddisken i datorn. 5.

GAMLA VERSIONER AV PROGRAM

Ju nyare program, desto större och komplexare blir det. Vill du ha en dator med kontorsprogram som går supersnabbt att starta? Köp Office 97. Alla viktiga funktioner finns där och filerna går att läsa i alla nya utgåvor av programmet. Och så sparar du en rejäl slant! 6.

TA BORT ALLT ÖGONGODIS

Högerklicka på skrivbordet, klicka på fliken "utseende" och sedan på "effekter". Klicka bort kryssen ur alla rutor. 7.

FLERA HÅRDDISKAR

Det här är överkurs! Om du har två hårddiskar kan operativsystemet arbeta med sin växlingsfil på en av dem, samtidigt som du kan arbeta med dina dokument och program på den andra. Välj i så fall en rimligt liten men snabb hårddisk för operativsystemet och en stor och kanske lite långsammare hårddisk för dina program och dokument. Din datorhandlare hjälper dig med installationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag