Smutskastar rödgröna på ny sajt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den anonyma sajten "Varma Sverige" smutskastar rödgröna politiker och länkar till videoklipp som Sverigedemokrater lagt upp på nätet. 

Expressen kan i dag avslöja att sajten drivs av en Moderatpolitiker. 

- Vi ska inte smutskasta andra och sprida material som kommer från Sverigedemokraterna, säger Pär Henriksson, kommunikationschef i Moderaterna.

I tisdags startade sajten ”Varma Sverige”, som sedan dess ägnat sig åt så kallad ”negative campaigning”, smutskastning av politiska motståndare. Texter och videoklipp på sajten lyfter nästan uteslutande fram ledande rödgröna politiker som hamnat i skandaler.

 Sajten är anonym, och ingenstans finns det angivet vem eller vilka som ligger bakom hemsidan.

 Men Expressen kan i dag avslöja att sajten drivs av Moderatpolitikern Johan Hedberg. Han sitter som ledamot för Moderaterna i kommunfullmäktige i Värmdö utanför Stockholm.

 När Expressen ringer upp Johan Hedberg bekräftar han att han ligger bakom sajten.

 – Det är jag som driver den. Men det här är inte Moderaternas sajt. Det var en vild idé som jag ville prova, säger M-politikern.

Sajten nedtagen

 Ett av videoklippen som ”Varma Sverige” sprider på sajten är upplagt på nätet av en medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU.

 – Det är inte speciellt bra. Och det är mer än vad jag vet, säger Johan Hedberg.

 Kort efter att Expressen pratat med Johan Hedberg försvinner sajten från nätet. Lite senare ringer han upp för att förklara varför han tagit ned sajten.

 – Jag har tagit ned sajten, eftersom jag inte vill att det ska drabba mitt parti eller alliansen. Det var mitt privata lilla projekt. Det var menat som ett skämt, säger han.

 På Moderaternas partikansli reagerar man på sajten ”Varma Sverige”.

 – Det finns ingen anledning att håna eller förlöjliga politiska motståndare. Vi ska inte smutskasta andra och sprida material som kommer från Sverigedemokraterna, säger Pär Henriksson, kommunikationschef i Moderaterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.