Värvningen visar att SD är det parti som leder borgerligheten nu. Foto: Henrik Montgomery/TTVärvningen visar att SD är det parti som leder borgerligheten nu. Foto: Henrik Montgomery/TT
Värvningen visar att SD är det parti som leder borgerligheten nu. Foto: Henrik Montgomery/TT
Anna Kinberg Batra och andra ledande moderater kräver att Reslow lämnar sin riksdagsplats. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅNAnna Kinberg Batra och andra ledande moderater kräver att Reslow lämnar sin riksdagsplats. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN
Anna Kinberg Batra och andra ledande moderater kräver att Reslow lämnar sin riksdagsplats. Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Smutsigt maktspel bakom avhopp till SD

Publicerad

Det har varit en lång process som började med decemberöverenskommelsen, förklarade Patrick Reslow när han bytte parti från M till SD.

Men egentligen börjar historien flera år tidigare.

På morgonen den 8 januari 2014, det var en uslig ursäkt till vinterdag, mulet och milt och några regnstänk från sydväst, ringde Patrick Reslow upp Carl-Axel Roslund.

Han var förbannad.

I Sydsvenskan hade Reslow läst att Roslund, moderat profil sedan decennier, gått över till det lokala pensionärspartiet och nu tänkte sitta och rösta som pensionärspartist i fullmäktige. De exakta orden är väl preskriberade, men per telefon skällde Reslow ut Roslund för att vara en idiot och en svekfull jävel.

– Jag ska se till att du blir utesluten om du inte ställer din plats till förfogande, sa han.

– Jag har ju just lämnat partiet, svarade Roslund.

– För historieskrivningen! vrålade Reslow. Jag ska se till att du blir utesluten för historieskrivningen!

Carl-Axel Roslund.Foto: Jesper Jakobsen

Till journalisten Elin Fjellman sa Reslow efteråt bara att han framfört att han ”förutsatte att Roslund skulle lämna sitt uppdrag i kommunfullmäktige”.

– Han har ju skrivit på en kandidatförsäkran.

 

Påpekade Reslow, en korpulent man med flint och luftigt skurna kostymer. 34 år vid tillfället stod han på toppen av sin karriär som moderat. Han hade gått med när han fyllt 13, hemma i Sjöbo, stretat på under ungdomsförbundets baler och fester, flyttat in till Malmö och börjat avancera på listorna. Något jobb utanför politiken hade han inte riktigt haft. Länge höll han på med en doktorsavhandling om rättsutvecklingen i Östersjöområdet under stormaktstiden innan han fått anställning som politisk sekreterare i Malmö stad.

Oppositionsrådet Anja Sonesson.Foto: Lasse Svensson

Moderaterna i Malmö var redan då ett dårhus.

I långvarig opposition hade man utvecklat en exceptionell förmåga att rikta sin frustration inåt. Falangerna avlöste varandra, liksom avhoppen, de svarta rubrikerna, anklagelseakterna om svågerpolitik och korruption och förtal. Reslow tillhörde inte den styrande generationen men lyckades tillsammans med parhästen Stefan Lindhe successivt ta sig fram. Han hamnade i riksdagen 2010 och valdes till ordförande för Malmökretsen 2013.

Till inte så liten del avgjordes händelserna av ungdomsförbundet. Röststarka och makthungriga slöt de någon gång runt 2010 en pakt med Reslows 70-talister för att bryta de gamla 40-talisternas inflytande. I januari 2014 hade Roslund tryckts ner så pass att han stack i väg från partiet och i det då pågående provvalet visade sig plötsligt oppositionsrådet Anja Sonesson inte alls ha något stöd att tala om. Ut for hon och in som förstanamn inför valet kom Stefan Lindhe, precis som planerat.

Nu ägde Reslow Malmömoderaterna.

Patrick Reslow beskrivs inte som en slitvarg

Av dåvarande partivännerna beskrivs han inte direkt som någon slitvarg. Tvärtom kunde han bli märkligt frånvarande, resa bort eller bara försvinna inför svåra beslut. Det där återspeglas i riksdagsstatistiken och närvaroprotokollen i fullmäktige. Men han var skicklig i talarstolen och en framgångsrik debattör.

Wykman.Foto: Axel Öberg

När det började gå neråt för honom hade han inte mycket till fallskärm.

De unga politiker han gjort till bundsförvanter var speciella. Fostrade i ungdomsförbundets tioåriga internbråk – Skåne utgjorde röstbasen i Niklas Wykmans falang – visste de exakt hur man skulle bete sig för att få inflytande. I kuppen mot Sonesson hade deras ledande man, Torbjörn Tegnhammar, flyttats upp från plats 25 på listan till plats 4. När valdagen 2014 väl passerad och Lindhe skulle få sin kommunalrådspost stack de kniven i ryggen på honom. Den nya fullmäktigegruppen hade samlats för att formellt välja Lindhe när någon i stället föreslog Tegnhammar, som enkelt vann voteringen. På sittande möte tvingade de bort Lindhe. Reslow och hans vänner var grundlurade.

Maktövertagandet introducerade något ovanligt i Malmömoderaterna: en strid som handlade om innehållet i politiken.

Reslow har alltid varit mörkblå

Tegnhammars gäng var formade av framgången under Fredrik Reinfeldt. De ville bort från de gubbiga gammelmoderaterna i Malmö, som gnällde på invandrare och bara försökte vinna röster i de rika västra delarna av staden. I deras ögon var det ingen större skillnad på 70-talisterna eller 40-talisterna.

I sak var analysen korrekt. Reslow hade alltid varit mörkblå. Det finns anekdoter om hur han som ung stod i talarstolen och läste högt ur Bibeln under debatter om homosexualitet. Reslow var den sorts moderat som ville ha julskinka till jul, sänkt straffmyndighetsålder och förbud mot manlig omskärelse. Han var tidig att kritisera tiggeriet, migrationspolitiken och decemberöverenskommelsen. Han bar sin ärkekonservativa profil med en stolthet som steg i takt med omsvängningarna i den offentliga debatten efter valet 2014. Att han inte tog några konsekvenser av detta – annat än att kvitta ut sig i riksdagsvoteringen när den rödgröna regeringens budget röstade igenom – var en annan sak.

Hemma i Malmö fortsatte under samma period Tegnhammar stärka sitt grepp om makten.

I mars i år flyttades hastigt ett 70-tal medlemmar till den strategiskt viktiga partiföreningen Centrum, varpå en av Reslows bundsförvanter, Tomas Petersson, röstades bort som ordförande. Situationen var kaotisk, Petersson försökte få mötet ogiltigförklarat, men försvann i alla fall ut. Därmed stod Reslow ensam.

LÄS MER: K-G Bergström: SD räddar Patrick Reslows lön på 60 000 kronor i månaden

Reslow hoppade av som kandidat till ordförandeposten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Reslow hoppade av – och skällde på folk

Inför årsmötet i kretsen några veckor senare hoppade han plötsligt av som kandidat till ordförandeposten och skällde offentligt ut folk för deras ”intriger och maktspel”. Att flera partiföreningar gjort klart att de inte tänkte stödja ett omval av honom nämnde han inte.

Sedan följde ett par månader av tystnad innan han i onsdags åkte rulltrappan upp till riksdagens pressrum med en stolt leende Jimmie Åkesson bredvid sig. Och där meddelade de båda att Reslow nu blivit medlem i Sverigedemokraterna och med omedelbar verkan skulle börja arbeta i partiets riksdagsgrupp.

– Det har varit en lång process som började med decemberöverenskommelsen, förklarade Reslow.

Och så pekade han på en specifik debattartikel i Dagens industri som avgörande för att partibytet skedde just nu.

Vad han var alldeles tyst om var nomineringskommittén i Malmö.

 

En vecka före presskonferensen, på kvällen den 10 maj, hade kommittén haft sitt första möte inför valrörelsen 2018. Av de 31 namn som kommit in som förslag till riksdagslistan skulle 10 sorteras ut för att gå vidare i processen. Reslow kom inte med bland de utvalda. Tydligare petning av en person som i två mandatperioder haft plats i riksdagen går knappast att uppbringa.

Så man kan förstå att han hörde av sig till Jimmie Åkessons parti.

Man kan också förstå moderaterna. Efter pressträffen i onsdags öste de på med argument om kandidatförsäkran och har han någon heder i kroppen lämnar han nu sin plats i riksdagen – exakt det som Reslow gormat till Roslund tre år tidigare.

Det spelade förstås ingen roll.

Anna Kinberg Batra – en svag ledare

Åkessons poäng: Anna Kinberg Batra är en svag ledare.Foto: Maja Suslin/TT

Maktstriden hemma i Malmö var avgjord och uppe i Stockholm visade Jimmie Åkesson skickligt upp de poänger som den här historien egentligen har.

Att Anna Kinberg Batra är en svag ledare som inte ens kan locka sina egna riksdagsledamöter att rösta moderat.

Att landet är fullt av resloware som inte kommer få plats på moderatlistorna och enkelt kan följa skåningens exempel.

Jimmie Åkesson, landets mest erfarna partiledare, stod där framför journalisterna med en före detta moderat i lila skjorta och lila kostym och utstrålade sådan självsäkerhet. Han sa det inte men alla som såg honom förstod poängen han ville göra:

Sverigedemokraterna är det parti som leder borgerligheten i Sverige nu.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag