Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smugglingsfriad umeåbo i hetluften

En umeåbo friades från misstankar om smuggling i hovrätten. Den domen används nu för att få polis och tull att sluta stoppa privatpersoner som tar in finsk diesel i Sverige. Foto: Kandelin / Tullen Göran
UMEÅ. Umeåbon misstänktes för dieselsmuggling.
Men friades av hovrätten.
Nu har det ärendet blivit till en politisk stridsfråga, skriver VK.
Det är Norrbottens Frihandelsparti som använder sig av domslutet i debatten kring införseln av varor från Finland till Sverige. Hovrättsdomen, där Umeåbon alltså friades från dieselsmuggling, kom efter att EU-domstolen gett sitt stöd till Umeåbon.

Regeringen

Nu har företrädare för Norrbottens Frihandelsparti hört av sig till regeringen med förslag på åtgärder efter den friande domen.
- Fortfarande trummar skatteverket, tullverket och nu även polismyndigheter på via pressmeddelanden och uttalanden om att privatpersoner inte får hämta olja från Finland utan att betala punktskatt i Sverige, säger Björn Mattila, Norrbottens Frihandelsparti, till VK.
Han tror att Sverige kan råka ut för stora skadeståndskrav om man inte anpassar sig efter EU-domstolen. Redan nu kräver en finsk oljebolagsdirektör 2,4 miljoner av staten på grund av en tvist om finsk diesel.
– Det vi ser nu är bara början, säger Björn Mattila till VK.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!