Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smugglare greps med ”radioaktivt ämne”

Fem personer har gripits i norra Turkiet sedan de försökt smuggla ett ”radioaktivt ämne” som används i kärnvapen, skriver Dagens Nyheter.

I en bil med fem personer hittade polisen i norra Turkiet en behållare med 18,1 gram av det radioaktiva ämnet californium, det säger lokala myndigheter på lördagen enligt DN.

Det ska ha gömts i ett lönnfack under växellådan. Värdet på beslaget uppskattas till motsvarande 650 miljoner kronor och skulle motsvarar över 70 års produktion i världen.

Men nu ifrågasätter man om det verkligen rör sig om ett radioaktivt ämne. Vid ett liknande beslag 2018 visade det sig när Turkiets atomenergimyndighet tittade närmare på ämnet att det istället rörde sig om ett slags kåda, skriver Ahval News.

Beslaget har överlämnats till Turkiets atomenergimyndighet för analys.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.