Adi Hadzic, 30, fick 4 000 sms från SJ - men han är långt ifrån ensam om att vara drabbad. Flera sajter tillhandahåller tjänster som gör det möjligt att terrorisera andra.
Adi Hadzic, 30, fick 4 000 sms från SJ - men han är långt ifrån ensam om att vara drabbad. Flera sajter tillhandahåller tjänster som gör det möjligt att terrorisera andra.

Sms-terror ny trend på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Adi Hadzic, 30, fick 4 000 sms från SJ - på bara några timmar.
Men han är långt ifrån ensam att drabbas: Flera sajter har tjänster som gör det möjligt att terrorisera vem som helst med meddelanden utan att bli upptäckt.
- Det har blivit en grej, folk håller på att jävlas och så ska man vara värst, säger en person som testat den nya nättrenden till Expressen.se.
Det är tänkt som en service till kunderna, men SJ:s sms-tjänst väcker nu mångas ilska.
Adi Hadzic, 30, fick 4 000 under några timmar i går på söndagskvällen.
- En kompis till mig har tydligen också blivit trakasserad av SJ på samma sätt, säger han till Expressen.se.
Expressen.se har talat med en annan person som både använt och utsatts för sms-terror via bland annat SJ:s sajt.
Han beskriver en trend som vuxit i styrka de senaste veckorna.
– Det har spårat ut, förra veckan fick jag några hundra sms om dagen, men flera av mina kompisar har fått flera tusen, säger han till Expressen.se.

Sms-bomba

Risken för att drabbas av ytterligare attacker gör att han inte vill uppge sitt namn. Han avslöjar dock hur det hela går till.
På flera sajter finns det tjänster där det går att skriva sitt mobilnummer för att få information om olika saker. På till exempel SJ.se kan man få trafikinformation automatiskt i mobilen. Det som vissa utnyttjar är att det går att skriva in vilket nummer som helst och sedan sms-bomba det numret genom klicka på en "uppdatera"-knapp.
För den som är teknisk går det också att skapa ett speciellt program, en så kallad "tasker", som gör att datorn klickar på knappen automatiskt.
– Med en tasker går det jättefort, säger Expressen.se:s källa.

Två veckor sedan

Han har även drabbats av samtalsterror efter att folk skrivit in hans telefonnummer på tjänster som går ut på att någon ringer upp.
– Det var därför jag inte svarade när du ringde, för jag trodde att det var en sån grej.
Han började med den nya nätterrorn för ungefär två veckor sedan. Sedan dess har det exploderat:
– Det kanske låter lite barnsligt, men alla håller på med det.

"Tittar på det"

SJ uppgav i går söndag att man undersökte vad Adi Hadzic drabbats av. På måndagseftermiddagen hade man ännu inget svar.
– De håller på att titta på det, säger Thelma Henrysson på SJ:s presstjänst till Expressen.se.
Efter att denna artikel publicerats meddelar SJ att man lagt in en spärr som inte gör det möjligt att få mer än tio sms.
Spärren ska ha lagts in i går kväll.
– Det är tråkigt för våra kunder som använder den här tjänsten att vi måste ha en spärr, men de flesta får inte mer än tio sms, säger Thelma Henrysson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag