SMR-ledaren Emil Hagberg dömdes till åtta månaders fängelse efter attacken i Kärrtorp. Foto: Roger Vikström
SMR-ledaren Emil Hagberg dömdes till åtta månaders fängelse efter attacken i Kärrtorp. Foto: Roger Vikström

SMR-ledaren Emil Hagberg åtalas igen

Publicerad

Han dömdes för våldsamt upplopp efter nazistattacken i Kärrtorp.

Nu åtalas SMR-ledaren Emil Hagberg på nytt - efter att han gripits med tre knivar i den bil han färdades i.

Det var på Adolf Hitlers födelsedag 20 april i år som den ökände extremistledaren Emil Hagberg i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen stoppades av polis på E18 utanför Enköping.

I bilen hittade polisen tre knivar som SMR-ledaren förvarade där "trots att det inte var befogat" enligt åtalet.

Han är nu misstänkt och åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Knivarna är tagna i beslag.

Emil Hagberg har förhörts om händelsen och nekar till alla brottsanklagelser.

Händelsen skedde bara ett drygt år efter att nazistledaren dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter attacken mot en antirasistdemonstration i Kärrtorp i Stockholm i december 2013.

Vill inte uttala sig

Flera demonstranter tvingades då fly hals över huvud efter att ett 30-tal mörkklädda, beväpnade högerextremister började kasta flaskor och stenar mot demonstranterna.

Under rättegången erkände Emil Hagberg att han kastat flera flaskor, vilket även syntes på flera filmer. Han sa också till de andra i nazistgrupperingarna: "Bra jobbat". Men under rättegången hävdade han att han enbart försvarade sig:

– Det är som jag förklarat tidigare. Vi blev utsatta för projektiler, kommenterade han då om varför han kastade flaskor.

Expressen var i kontakt med Emil Hagberg under fredagskvällen för en kommentar angående åtalet om brott mot knivlagen, men han har avböjt att uttala sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag