SMR-ledaren Emil Hagberg åtalas igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SMR-ledaren Emil Hagberg dömdes till åtta månaders fängelse efter attacken i Kärrtorp.
Foto: Roger Vikström

Han dömdes för våldsamt upplopp efter nazistattacken i Kärrtorp.

Nu åtalas SMR-ledaren Emil Hagberg på nytt - efter att han gripits med tre knivar i den bil han färdades i.

Det var på Adolf Hitlers födelsedag 20 april i år som den ökände extremistledaren Emil Hagberg i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen stoppades av polis på E18 utanför Enköping.

I bilen hittade polisen tre knivar som SMR-ledaren förvarade där "trots att det inte var befogat" enligt åtalet.

Han är nu misstänkt och åtalad för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Knivarna är tagna i beslag.

Emil Hagberg har förhörts om händelsen och nekar till alla brottsanklagelser.

Händelsen skedde bara ett drygt år efter att nazistledaren dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter attacken mot en antirasistdemonstration i Kärrtorp i Stockholm i december 2013.

Vill inte uttala sig

Flera demonstranter tvingades då fly hals över huvud efter att ett 30-tal mörkklädda, beväpnade högerextremister började kasta flaskor och stenar mot demonstranterna.

Under rättegången erkände Emil Hagberg att han kastat flera flaskor, vilket även syntes på flera filmer. Han sa också till de andra i nazistgrupperingarna: "Bra jobbat". Men under rättegången hävdade han att han enbart försvarade sig:

– Det är som jag förklarat tidigare. Vi blev utsatta för projektiler, kommenterade han då om varför han kastade flaskor.

Expressen var i kontakt med Emil Hagberg under fredagskvällen för en kommentar angående åtalet om brott mot knivlagen, men han har avböjt att uttala sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.