Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittspridningen ökar – larmet från Uppsala

Den planerade halloweenfesten i Göteborg, Chalmers, har väckt kritik. Nu svarar statsepidemiologen.
Sofie Lindström är specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset. Hon fruktar nu att smittspridningen ska öka ytterligare efter höstlovet.Foto: SVT
På många håll i landet ökar antalet coronasmittade. Arkivbild.Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På Södertälje sjukhus har man märkt av en ökning av covid-patienter, dock är läget stabilt på IVA.Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronafallen ökar runtom i Sverige.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala är intensivvården full av covidpatienter – och nu ser man en tydlig ökning även i andra regioner.

– Det är med skräck i blicken som vi ser att det ökar igen, säger Roland Söderholm, överläkare vid Södertälje sjukhus, i SVT:s ”Helgstudion”.

Spridningen har ökat och kopplat greppet om Uppsala. För att försöka få kontroll över smittan har Folkhälsomyndigheten skärpt sina allmänna råd i staden, dessutom har barer stängts ner och alla bibliotek har stängt på helgerna.

På grund av ökningen har det varit svårt att få tid för provtagning – men nu ska labbkapaciteten fördubblas, skriver SVT Uppsala.

På Akademiska sjukhuset är IVA-avdelningen full.

– Ovissheten är tillbaka. Man vet inte om det här är början av toppen eller om det kommer stanna, säger Sofie Lindström, specialistsjuksköterska på sjukhuset, i ”Helgstudion”.

Fruktar att smittan ökar ännu mer

I nästan samtliga av Sveriges regioner ökar smittan, och på många håll råder det hög arbetsbelastning för vårdpersonalen – som dessutom måste försöka komma ikapp i den övriga vården.

– I våras lyckades vi ställa om vården. Det betydde att de patienter som annars skulle fått vård fick stå tillbaka, säger Roland Söderholm.

Specialistsjuksköterskan Sofie Lindström:

– Vi är sköra i den här yrkeskåren som jobbar med pandemin. I vanliga fall är hösten en tid då sjukvården brukar ta ikapp efter sommarens semester, säger hon i ”Helgstudion”.

I veckan är det höstlov och många planerar att resa bort. Resebyråer och flygbolag har sagt att resor till en del soliga destinationer – som delar av Spanien och Portugal – är helt slutsålda.

Sofie Lindström fruktar att det kan leda till en accelererande ökning av antalet smittade.

– Det får vi i så fall se om några veckor, säger hon.

 

Covid-19 globalt – se hur världen ser ut just nu.
Minns du? Så sa experterna om corona i början

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.