Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Smittan snart utom kontroll i Storbritannien

Hör brittiska experter varna för smittspridningen i landet: "I nuläget dubblas antalet fall var sjunde dag".
Boris Johnson.Foto: AARON CHOWN / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson vill stänga pubar och restauranger från klockan 22.Foto: JOHNNY ARMSTEAD/SHUTTERSTOCK / JOHNNY ARMSTEAD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Brittiska regeringens högsta vetenskapliga rådgivare har nyligen sagt att landet kan få 50 000 nya fall om dagen i oktober om inte åtgärder vidtas.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kö till testning i LondonFoto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oron för en andra våg av coronapandemin i Europa visade sig vara befogad.

I Storbritannien varnar experterna för att läget inom kort kan vara utom kontroll och landets beredskapsnivå har nu höjts från tre till fyra på en femgradig skala, rapporterar The Mirror.

Under tisdagen väntas Boris Johnson tillkännage nya restriktioner. Bland annat om att pubar och restauranger måste stänga klockan 22, enligt Sky News

I fredags införde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson flera nya åtgärder för att motarbeta smittspridningen i landet. Men nu varnar den brittiska regeringens medicinska rådgivare Chris Whitty och Sir Patrick Vallance att åtgärderna inte räcker och att situationen snart kan vara utom kontroll, enligt BBC.

– Just nu tror vi att epidemin fördubblas ungefär var sjunde dag. Om det fortsätter kommer vi komma upp i något liknande 50 000 fall om dagen i mitten av oktober, säger Sir Patrick Vallance vid en presskonferens och fortsätter:

– 50 000 fall om dagen i en månad väntas leda till över 200 dödsfall om dagen.

”Står inför en tippunkt”

Kort efter experternas presskonferens kom beskedet att Storbritannien höjer sin coronaberedskapsnivå från tre till fyra – vilket är den första ändringen sedan i juni.

– Landet står inför en tippunkt i sitt svar och det är viktigt att alla gör sin del i att stoppa coronaspridningen och skydda liv, säger hälsominister Matt Hancock i ett uttalande enligt BBC.

Uppgifter om nya restriktioner

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har kallat till ett extrainsatt krismöte under tisdagen. 

Enligt uppgifter till Sky News kommer han därefter tillkännage nya restriktioner om att pubbar och restauranger måste stänga efter klockan 22 från och med torsdag.

Se den känslosamma återföreningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.