Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegmark Wisell: ”Smittspridningen på nivåer som vi aldrig sett tidigare”

På grund av en ”extremt hög smittspridning” förlängs coronarestriktionerna i två veckor, men därefter kommer de flesta att avvecklas. "Det ger oss hopp", menar medicinreportern Amina Manzoor.
Under pressträffen på onsdagen gavs beskedet att merparten av coronarestriktionerna kan tas bort den nionde februari.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen är större än någonsin tidigare i Sverige. 

Samtidigt bedöms kulmen vara nådd någon gång under de närmaste veckorna.

Den nionde februari kan samtliga restriktioner tas bort. 

– Om ingenting förändras kommer vi gå vidare med detta den nionde februari, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Socialminister Lena Hallengren säger att smittoläget i landet förvärrats under de senaste veckorna och att de nuvarande åtgärderna bidrar till att minska smittspridningen.

– Smittspridningen har nått nivåer som vi aldrig sett tidigare, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wissell. 

Socialministern bekräftar att smittspridningen i landet förvärrats under de senaste veckorna och att de nuvarande åtgärderna bidrar till att minska spridningen.

– Vi väger åtgärderna mot hur de påverkar samhället i stort. Nu är bedömningen att befintliga åtgärder behöver ligga kvar i två veckor till, säger Lena Hallengren.

– Helheten blir följande: Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste fjorton dagarna, men om läget stabiliseras och om kulmen är nådd, och om vaccinationerna flyter på. Då kan merparten av restriktionerna avvecklas den 9 februari, säger Hallengren.

”Pandemin har gått in i en ny fas”

Karin Tegmark Wissell, generaldirektör Folkhälsomyndigheten förklarar att pandemin har gått in i en ny fas men uppmanar folket att fortsätta följa restriktionerna. 

– Vi kan samtidigt se att pandemin gått in i en ny fas. Data både från Sverige och andra länder visar att risken att bli allvarligt sjuk med omikron är lägre. Sammantaget, att nu så många vaccinerat sig och vi har mildare omikronvarianten, gör att läget förändrats, säger Karin Tegmark Wisell.

– Bedömning är att toppen nås någon gång under de närmaste veckorna.RESTRIKTIONER SOM GÄLLER TILL NIONDE FEBRUARI

• Alla som kan ska arbeta hemifrån.

• Allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet kontakter införs.

• Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och en begränsning om högst åtta personer per sällskap införs.

• För universitet och högskola kan distansundervisning användas som verktyg.

• Maxtak på 50 personer om man inte har ett vaccinbevis.

• Samtidigt förlängs åtgärder gällande cuper och turneringar, samt krav på sittplats på kollektivtrafik.

• Vaccinationsbevis gäller på mässor om antalet deltagare överstiger 50 personer.

Därför slopas flera restriktioner i början på februari:
Malmö opera om restriktionerna: ”Förvåning och glädje”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.