Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittspridning på sjukhus – operationer ställs in

Det kommer larm från vården om slutkörd personal. Inte så konstigt, menar fackförbundet Kommunal, som kommer att driva fyra veckors sammanhängande semester i avtalsrörelsen.
Malin Sjöberg Högrell (L) regionråd i Uppsala.
Foto: Magnus Laupa/ Pressbild / Foto: Magnus Laupa
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridning på Akademiska sjukhuset.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Smittan har kommit in på två avdelningar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Ett tält för coronaprovtagning. Arkivbild.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Foto: FREDRIK PERSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Operationer stoppades på Akademiska sjukhuset på grund av den ökade spridningen av coronaviruset.

Två avdelningar på sjukhuset har fått in viruset.

– Den bedömningen får man göra lokalt, säger Anders Tegnell och tillägger att Folkhälsomyndigheten har kontakt med regionerna där spridningen är stor.

Senare på onsdagen hävdes operationsstoppet.

Senaste nytt om coronaviruset

Nio nya dödsfall är registrerade i Sverige, och 5 892 personer har avlidit med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens siffror på onsdagen.

I Uppsala ställdes all planerad vård på Akademiska sjukhuset in på onsdagen, efter att två avdelningar fått in coronaviruset. Akuta operationer fortsatte som normalt.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen meddelade sjukhuset sen att operationstoppet hävts.

– All vård och behandling som inte är absolut nödvändig ställdes in, men det stoppet har vi nu hävt, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionsavdelningen.

Stor ökning av covidpatienter

Enligt Regionråd Malin Sjöberg Högrell (L) är det personal på sjukhuset som smittats och smittspårning pågår. Det ska enligt henne vara två avdelningar i 100/101-huset på Akademiska sjukhuset som fått in coronaviruset.

Enligt smittskyddsläkaren Johan Nöjd kan sjukhuset gå upp i stabsläge.

– Det har inte skett än, men kan vara på gång. Under förmiddagen ska vi ha ett postcovidmöte och i eftermiddag är det presskonferens, säger enligt SVT Nyheter Uppsala

– Det slår inte ned som en bomb att planerade operationer ställs in, antalet covidpatienter har ökat från en handfull till ett tjugotal i dag, säger han.

Mikael Köhler är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala. Han berättar att det var sjukhuset som tog beslutet att ställa in operationer sent i går kväll.

Tegnell: Får man göra lokalt

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar beslutet att stoppa operationer:

– Den bedömningen får man göra lokalt. Det är väl jättebra att man tänker litegrann i förväg där och ser till så att man inte hamnar i en situation där det blir för mycket att göra samtidigt.

Johan Nöjd har tidigare sagt att man diskuterar att genomföra gemensamma åtgärder i universitetsstäderna, som just nu tycks vara särskilt hårt drabbade. En åtgärd som diskuteras är att förbjuda restauranger att hålla öppet efter ett visst klockslag.

Anders Tegnell vet inte om det skulle vara en verkningsfull åtgärd.

– Men jag tycker att det är jätteviktigt att man gör den analysen tillsammans med dem som ser hur det ser ut lokalt.

– Rätt mycket utgår från privata fester, är vårt preliminära intryck. Då behöver man väl gå ut med tydligare information om att det är olämpligt att ha stora privata fester.

Se också:

Anders Tegnell efter Donald Trumps tweets.
Biden om Trumps covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.