Smittskyddsläkarens kritik: Riskerar sitt och andras liv

I strid med pandemilagen samlades hundratals människor för att tåga genom centrala Stockholm i protest mot just pandemilagen.
Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Foto: Region Stockholm
Hundratals personer demonstrerade mot coronarestriktionerna i Stockholm på lördagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hundratals samlades i Stockholm för en massprotest mot coronarestriktionerna.

Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund har ”inte riktigt ord” för att beskriva hur hon känner för det.

– Det känns inte bra, det känns otroligt tråkigt. Vi försöker på alla sätt och vis att hitta nya uttrycksmedel för att nå just de som är på väg att inte orka längre, säger hon.

Den 6 mars demonstrerade hundratals genom Stockholm i en coronaprotest, och på lördagen var det dags igen. Nu gick det dock lugnare till, när den stora folkmassan sjöng och dansade i Vasaparken framåt eftermiddagen.

Ett längre demonstrationståg begav sig från Norra bantorget vid 14-tiden, utrustade med megafoner och plakat. De ropade bland annat ”älska polisen” och ”skydda våra barn”.

Men redan klockan 14.06 fattade polisen beslut om att upplösa den otillåtna allmänna sammankomsten. Vid ett tillfälle blev det konfrontationer med polis.

Vid Vasaparken samlades gruppen vid 15-tiden för att sjunga kärlekssånger och hålla tal.  Enligt Expressens team på plats var det hundratals personer.

Under dagen gjordes fyra anmälningar 

Andra sätt att uttrycka

Regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund konstaterar att det finns andra sätt att uttrycka sin åsikt på under den pågående tredje vågen, än att träffas i stora grupper.

– Där man kan riskera att båda smittas själv, smitta ner andra, och i förlängningen både riskera både sitt eget och andras liv.

Hon säger att regionen arbetar mycket för att försöka nå ut till alla grupper i samhället. För de som väljer att bryta mot rekommendationerna om att hålla avstånd, som under dagens demonstration, tror Maria Rotzén Östlund att det handlar om en känsla av att ”det här drabbar inte mig”.

”Har inte riktigt ord”

– De allra flesta orkar, men det är ju inte alla som gör det. Och vi försöker hela tiden hitta nya medel att nå ut: lyfta fram berättelser från de som är sjuka, från de som vårdar. För att få folk att förstå att det här inte är något som man bara hör talas om, utan det här är verklighet nu. Det är så att man fortfarande kan bli smittad i Stockholm. Det är inte på något sätt borta. Så jag tycker att det är otroligt tråkigt och jag har inte riktigt ord att beskriva vad jag känner för det.

På fredagen vårdades 96 covidpatienter inom intensivvården i Stockholm. Trycket har varit högt länge nu.

– Det är inte bara sängar och apparater som behövs, utan det behövs ju personer som kan utföra arbetet. Det är ju specialistutbildade personer som gör det här, och de orkar inte längre. Men det är inte bara medarbetarna som inte orkar, utan det är också folk som dör.

Sammandrabbningar när polis upplöser coronademonstration under lördagen.
Johan Styrud befarar att demonstrationerna kan leda till ökad smittspridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.