Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren vädjan: Nationella riktlinjer för munskydd

Masstester en fråga om resurser
Foto: Skärmdump / SVT
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen införde Region Stockholm, Uppsala och Sörmland ökade krav på munskydd – något som Västerbotten, Gävleborg och Västra Götaland redan gjort.

Sörmlands smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo vill nu se de nya riktlinjerna för munskydd i hela landet.

– Jag skulle önska nationella rekommendationer och det har jag önskat en längre tid, säger Signar Mäkitalo i SVT:s Aktuellt.

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Sverige. Det har fått flera regioner att införa tuffare krav på munskydd.  

Regionerna Västerbotten, Uppsala, Gävleborg, Stockholm, Västra Götaland och Sörmland har skärpt riktlinjerna och rekommenderar nu invånarna att använda munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Regionerna uppmuntrar även användning av munskydd på jobbet och andra platser där avstånd ej kan upprätthållas. 

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, vill nu se att de nya rekommendationerna för munskydd införs i hela landet. Han vill också se en begränsning av resandet i landet.

– Ja, därför att vi har en stor rörelse i landet, till exempel alla som vistas i fjällområdena. Jag skulle önska nationella rekommendationer och det har jag önskat en längre tid, säger Signar Mäkitalo i SVT:s Aktuellt.

Mäkitalo: Kan vara början på tredje våg

Enligt Signar Mäkitalo kan den kraftiga smittspridningen vara början på en tredje våg. 

– Orsaken är bland annat att den brittiska virusvarianten ser ut att ta över oerhört snabbt, säger han i programmet.

– Vilken betydelse räknar ni med att den här åtgärden kan när det gäller smittspridning?, frågar Jon Nilsson, programledare.

– Hur stor det kan jag inte riktigt säga. Men nu behövs allt vi kan göra för att minska smittspridningen, svarar Signar Mäkitalo. 

Se mer: Så ser trängseln ut på svenska skidorter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.