Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren om snabbtester: ”Livsfarligt”

Hör experter om för och nackdelar med snabba test
Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare i Östergötland.
Foto: Region Östergötland / Region Östergötland
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I veckan gav Folkhälsomyndigheten klartecken för att börja använda snabbtester. 

Men smittskyddsläkaren i Östergötland, Britt Åkerlind, menar att det kan innebära ”livsfara”. 

– Jag tror att om du får ett negativt svar så tenderar du att tro på det, säger hon till Corren. 

På torsdagen presskonferens meddelande Folkhälsomyndigheten och regeringen att snabbtester kan börja använda allt mer inom vården – till exempel på äldreboenden. 

Vid snabbtesterna eller antigentest som det heter, finns det en risk för att personer som är smittade får ett negativt provsvar. Då ett antigenstest visar om det finns proteindelar av viruset – jämfört med PCR-testen som visar om det finns arvsmassa från viruset. 

Fördelen med snabbtestet är att resultatet kan ges inom en timme, i stället för att man tvingas vänta flera dagar på svar. 

Men att snabbtestet inte är hundra procent trovärdigt är ett stort problem, enligt Britt Åkerlind, och säger att det kan innebära livsfara. 

– Jag tror att om du får ett negativt svar så tenderar du att tro på det. Även om du då är halvsjuk så går du ut och riskerar att sprida smittan, säger Åkerlind till Corren. 

Begränsad testkapacitet

I dag har regionen fortfarande en begränsad testkapacitet för covid-19. I Östergötland testar man i princip bara svårt sjuka, sjukvårdspersonal och personer över 65 år.  

– Jag tror att det är summan av befolkningens beteende som avgör hur stor smittspridningen blir. Jag tror inte att en extensiv provtagning påverkar smittspridningen, säger Britt Åkerlind till tidningen. 

Professorn: ”Inte vara ett problem”

Trots att snabbtesterna kan vara en aning missvisande, behöver det nödvändigtvis inte vara ett problem, menar Magnus Lindh, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Enligt Lindh så kan PCR-testet nästan vara för känsligt om syftet med att testa folk är att hejda smittspridningen. 

–  PCR kan mäta ett par hundra till en miljard viruspartiklar i ett näsprov, och erfarenheten har visat att smittrisken troligen försvinner helt om man kommer under 100 000 partiklar i ett prov, säger Magnus Lindh, till SR Ekot. 

SE MER:

När man har förkylningssymtom kan det vara bra att veta om det är en vanligt förkylning, eller om det är corona.

Kommer du samla på dig extra Srirachasås nu?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.