Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren: ”Ingen jättestor effekt”

Första dagen med munskydd i kollektivtrafiken.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm
Foto: ANNA MOLANDER / REGION STOCKHOLM
Resenärer vid Gullmarsplan i Stockholm under första dagen med rekommendationen om munskydd på torsdagen.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Bara ett fåtal bar munskydd i kollektivtrafiken under de första dagarna med nya rekommendationer, rapporterade flera medier.

Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund hoppas på bättre följsamhet – men tillägger: 

– Precis som Folkhälsomyndigheten säger ger det antagligen inte en jättestor effekt, då hade de rekommenderat det tidigare. 

Smittspridningen i Stockholm kan ha mattats av något under julhelgerna. Vecka 53 var antalet positiva fall 6 284, jämfört med 7 467 vecka 52. Samtidigt är antalet sjukhusvårdade fortfarande på en platå. 

Men Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, poängterar att det också har varit en lägre provtagning under ledigheten.

– Jag vill ogärna säga att vi är på väg neråt, för det kan ge signalen att det håller på att bli bra igen. Just nu, när vi kanske har en lite mindre spridning, är det verkligen läge att hålla i alla råd. Att inte gå tillbaka till jobbet, inte lämna hemmet om man känner sig sjuk och inte träffa fler människor, utan fortsätta med det här tråkiga livet, säger hon.

– Nu är corona inte exakt som en vanlig influensa, men vi vet att ofta med influensa går det ner över julhelgerna och sedan kan det gå upp igen. 

Ser du en risk att smittan ökar när många återgår till arbetet?

– Grundprincipen är att inte återgå till arbetet om man absolut inte måste, utan man ska jobba hemma. Många tycker att det är tråkigt, men det gäller att inte åka in till arbetet, för vi vet att många smittas där. 

Vill begränsa stora fester

Rotzén Östlund hoppas kunna hitta bra användningsområden för den nya pandemilagen, som träder i kraft på söndagen. Det är länsstyrelsen som i första hand ansvarar för tillämpningen, i samråd med Smittskydd Stockholm.

– Den ger möjligheter att begränsa sådant som har varit svårt att nå annars, inte minst stora fester i festvåningar av olika slag, som varit omskrivna i medierna. Där finns en annan möjlighet nu att gå in och förebygga trängsel. Sedan finns naturligtvis andra delar som vi kommer att identifiera. 

Även kollektivtrafiken omfattas av den nya pandemilagen, och man ska exempelvis kunna begränsa antalet passagerare. Sedan 7 januari gäller också en rekommendation om munskydd under rusningstrafik. 

Maria Rotzén Östlund välkomnar tilltaget, även om hon likt Folkhälsomyndigheten inte tror att det ger någon större effekt.

– Men det ger en viss effekt, och allt som begränsar smittspridning är välkommet. Sjukvården lider under ett väldigt stort tryck, och det är många som dör och blir långtidssjuka. Vi behöver få ner smittspridningen och då tycker jag att allt som kan göras ska göras.

Det har rapporterats att följsamheten kring användandet av munskydd i kollektivtrafiken inte är särskilt stor. Bland annat uppskattade en stationsvärd i DN att cirka 20-30 procent bar munskydd. Kan Folkhälsomyndighetens tveksamhet ha påverkat det?

– Självklart kan det ha gjort det. Men å andra sidan är vi bara inne på första veckan. Vi får hoppas att det blir en bättre följsamhet, säger Maria Rotzén Östlund.

Överläkarens tre bästa tips • Vanligaste missarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.