Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkare förvånas över förkylningsvåg

Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående förskolebarn har justerats – det här gäller nu.
Höstsnuvan ökar tros coronarestriktioner.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Coronasmittan har dämpats kraftigt i Sverige.

Men i stället tycks förekomsten av förkylningsvirus öka – vilket förvånar experterna.

– De sprids trots hygienåtgärder och påverkas inte av restriktionerna, säger Olof Blivik, biträdande smittskyddsläkare i Blekinge, till BLT.

Den tidiga hösten bjuder på hög sjukfrånvaro runtom i landet. Sjuksymtom som snuva, hosta och halsont liknar covid-19, men är det inte nödvändigtvis.

– Vi ser en stor ökning av infektioner i samhället just nu, men provtagningarna visar att det inte är covid-19. Problemet är att de är svåra att skilja från covid eftersom det är liknande symtom i början, säger Olof Blivik till BLT.

Att förkylningarna ökar efter skolstarten är inte förvånande. Men enligt Olof Blivik bedömdes förkylningssäsongen bli mildare med tanke på alla åtgärder som införts på grund av coronautbrottet.

Bra coronaläge

Olof Blivik tror samtidigt inte att det beror på att svenskarna har börjat slappna av. I så fall hade antalet covidfall sannolikt också ökat.

– Covid-läget är bra just nu, om vi har tur så kan vi hålla den här nivån fram tills det kommer ett vaccin. Men jag är förvånad över att vi inte har en större ökning av covid nu när andra virus ökar, säger han till BLT.

Hör Jonas berätta om 14 veckor av tuff kamp mot coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.