Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittsamma varianten nu i Sverige – det vet vi

Coronasmittan skenar i Storbritannien – rekordhöga nivåer i skolorna.
Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sex fall av den nya varianten AY.4.2 har upptäckts i Sverige.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Virusvarianten AY.4.2 har spridit sig snabbt i Storbritannien.

Nu har sex fall hittats i Sverige.

– Jämför man med deltavarianten tror man att den är något smittsammare, säger virusforskaren Ali Mirazimi. 

Storbritannien har den senaste tiden fått se ett ökande antal smittotal. En del av ökningen består av personer som smittats av den nya varianten AY.4.2, som har pekats ut som en viktig mutation att följa av internationella forskare.

– I Storbritannien som har många fler fall av AY.4.2 påvisats, ses en tendens till att den är mer smittsam än andra deltavarianter, men många frågor kvarstår att undersöka, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Sex fall i Sverige

Det rör sig om en ny mutation av deltavarianten – som när den väl fått fäste har tagit över snabbt.

Sex fall av AY.4.2 har hittats i Sverige, rapporterar DN.

– Den är nästan som deltavarianten, men den har ytligare mutationer på sitt spikeprotein, säger Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet.

– Två av de här mutationerna sitter, såvitt känt, inte där viruset binder sig till celler. Det är positivt, eftersom antikropparna återfinns på samma ställe och därför påverkas inte skyddet från vaccinen av dessa mutationer.

Lite kunskap

Mycket är ännu okänt om varianten, betonar Ali Mirazimi, men tidiga preliminära analyser visar på att den eventuellt kan vara 10-15 procent mer smittsam än delta. Det skulle innebära att det är den mest smittsamma varianten hittills.

Den har dock inte hittills spridits lika snabbt som när delta kom, enligt Ali Mirazimi.

– Den här kommer möjligtvis vara något smittsammare vilket gör att viruset sprider sig ännu mer effektivt. Men det var annorlunda när delta kom, den var flera gånger mer smittsam än alfavarianten som i sin tur var betydligt mer smittsam än den ursprungliga, säger Ali Mirazimi.

Råden för att minska spridningen

Han tycker därmed inte att man ska vara mer orolig för just en här mutationen än för covid-19 i stort.

– Det vi kan göra mot smittspridningen är ju att gå och vaccinera oss. Och att stanna hemma när man är sjuk. Då hjälper vi inte till att sprida viruset vidare, säger han.

I dagsläget finns ingenting som indikerar att vaccinen fungerar sämre mot AY.4.2 eller att den orsakar svårare sjukdom. Att virus muterar sker ständigt, och den vanliga gången är att de blir bättre på att spridas men mindre dödliga.

– Det försöker bli mindre smittsamt. Det är så ett virus som SARS-CoV2 överlever, säger Ali Mirazimi.

Piller mot covid-19 på gång: ”Mer verksamt”

Nytt läkemedel granskas av EMA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.