Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittsam rysk fästing tar över i Norrbotten

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En mer smittsam rysk fästning håller nu på att ta över i Norrbotten.
Högt gräs.
Foto: Orlando G Boström/TT / TT NYHETSBYRÅN

En mer smittsam rysk fästning håller nu på att ta över i Norrbotten.

Fyra av fem analyserade fall i regionen är av slaget Tajgafästing.

– De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Giulio Grandi, parasitolog vid SVA till SVT.

2019 inledde Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en undersökning över vilka fästingar som dominerar i Nordsverige. Detta sedan de 2016 upptäckt en rysk fästingvariant på flera öar i Bottniska viken – Tajgafästingen.

Totalt 573 fästingar skickades in för analys hos SVA. Av dem var 325 skickade från Norrbotten. Där var hela fyra av fem fästingar Tajgafästingar (82 procent).

– Att så många tajgafästingar har hittats i Norrbotten beror på det kalla klimatet, säger Giulio Grandi, parasitolog vid SVA till SVT.

Många flera än grannarna

Den stora förekomsten av Tajgafästningar bekräftas genom en jämförelse med grannregionerna Jämtland, 3 procent av 80 analyser, och Västerbotten 6 procent på 141 analyser, enligt SVT.

– De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Grandi.

Tajgafästingen är också en farligare variant än de som finns i Sverige. Detta eftersom de kan bära på två mer våldsamma varianter av TBE-viruset, enligt SVA.

TBE kan orsaka hjärnhinneinflammation.

Fästingar: 5 viktiga saker att tänka på i sommar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.