Smittsam rysk fästing tar över i Norrbotten

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
En mer smittsam rysk fästning håller nu på att ta över i Norrbotten.
Högt gräs.
Foto: Orlando G Boström/TT / TT NYHETSBYRÅN

En mer smittsam rysk fästning håller nu på att ta över i Norrbotten.

Fyra av fem analyserade fall i regionen är av slaget Tajgafästing.

– De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Giulio Grandi, parasitolog vid SVA till SVT.

2019 inledde Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en undersökning över vilka fästingar som dominerar i Nordsverige. Detta sedan de 2016 upptäckt en rysk fästingvariant på flera öar i Bottniska viken – Tajgafästingen.

Totalt 573 fästingar skickades in för analys hos SVA. Av dem var 325 skickade från Norrbotten. Där var hela fyra av fem fästingar Tajgafästingar (82 procent).

– Att så många tajgafästingar har hittats i Norrbotten beror på det kalla klimatet, säger Giulio Grandi, parasitolog vid SVA till SVT.

Många flera än grannarna

Den stora förekomsten av Tajgafästningar bekräftas genom en jämförelse med grannregionerna Jämtland, 3 procent av 80 analyser, och Västerbotten 6 procent på 141 analyser, enligt SVT.

– De har invaderat österifrån och finns bland annat i Sibirien och Mongoliet, säger Grandi.

Tajgafästingen är också en farligare variant än de som finns i Sverige. Detta eftersom de kan bära på två mer våldsamma varianter av TBE-viruset, enligt SVA.

TBE kan orsaka hjärnhinneinflammation.

Fästingar: 5 viktiga saker att tänka på i sommar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.