Smittan tog sig in på sjukhuset – fyra dog

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sundsvalls sjukhus.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Under våren bröt coronasmitta plötsligt ut på en avdelning på Sundsvalls sjukhus – som inte bedrev coronavård.

Totalt 24 personer smittades – fyra dog.

Tre av dödsfallen kan kopplas direkt till utbrottet – nu anmäler regionen sig själva till IVO.

– Det är självklart väldigt allvarligt, säger Karin Dunberg Smeds på Sundsvalls sjukhus.

Det var i mars i år som smittan plötsligt tog sig in på en avdelning på Sundsvalls sjukhus. Enligt region Västernorrland smittades totalt 24 personer – 13 patienter och elva sjukvårdare.

Enligt regionen så fick smittan fäste på grund av brist på enkelrum på sjukhuset, vilket gjorde att man inte kunde isolera de smittade. Man ska också ha brustit i sina hygienrutiner, skriver regionen.

Missen kom att bli mycket kostsam. Fyra patienter dog. Tre har kunnat knytas till det aktuella utbrottet – det fjärde fallet går inte att fastställa smittotillfälle.

– För de anhöriga är det en tragedi, och även för oss som arbetar här är det mycket tungt. Det här är något vi drar lärdom av och vi sätter in åtgärder där vi ser att vi brustit, säger Karin Dunberg Smeds, verksamhetschef geriatrik, neurologi och rehabilitering på sjukhuset, i ett pressmeddelande.

IVO- anmäler sig själva

Regionen har nu valt att lex Maria-anmäla sig själva och därmed låta inspektionen för vård och omsorg, IVO, avgöra om rutinerna varit tillräckliga.

– När vi upptäckte utbrottet införde vi genast intagningsstopp, smittspårade och gjorde provtagningar med tätt intervall, säger Karin Dunberg Smeds.

Fredrik Andersson, chefläkare för kvalitet och patientsäkerhet, säger att sjukhuset har förändrat sina rutiner efter det inträffade, men hänvisar alla frågor till Karina Dunberg Smeds.

Expressen har sökt Karin Dunberg Smeds för vidare kommentarer.

Det här är Lex-Maria anmälan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.